Hlavní obsah

Dopady embarga v Rusku: Okurky zdražily až o 500 procent

Zelí o 163 procent, okurky o 478 procent a rajčata o 338 procent: o tolik podle ruských úřadů zdražily potraviny v některých částech Ruska. Tamní úřady se snaží proti spekulantům ženoucím ceny do závratných výšek bojovat, napsala ve středu agentura AFP.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Na ilustračním snímku zákazníci francouzského hypermarketu Auchan v Moskvě

Článek

Vysoké, mnohdy až přemrštěné ceny základních potravin zavinilo podle úřadů embargo na většinu evropských a amerických potravin, vyhlášené Moskvou v souvislosti s ukrajinskou krizí, a slabý rubl.

V některých obchodních řetězcích v Permu na východě země vzrostla cena zelí od 20. prosince loňského roku do 23. ledna o 163 procent. Jinde v Rusku to přitom bylo pouze o 30 procent, napsalo místní zastupitelství v prohlášení. Nevyloučilo, že vedoucí pracovníky těchto řetězců bude stíhat pro "podvod, zneužití pravomocí a porušení konkurenčních pravidel".

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ruská generální prokuratura už minulý týden nařídila kontroly cen ve velkých obchodních řetězcích. V jednom z obchodů v Čeljabinsku na východním úpatí Uralu se tak například ukázalo, že cena okurek vzrostla od loňského srpna o 478,58 procenta, cena rajčat o 338,13 procenta a cena červených paprik o 273,03 procenta.

Vláda dá na zažehnání krize 2,34 biliónu rublů

Inflace v Rusku překročila loni 11 procent, z toho v potravinářském sektoru 15 procent. V dalších měsících ceny ještě patrně vzrostou, konstatuje AFP.

Ruská vláda ve středu zveřejnila, že na zažehnání ekonomické a finanční krize v zemi vyčlení 2,34 biliónu rublů (asi 856 miliard korun). Plán na podporu ekonomiky i zmíněná částka na jeho realizaci se ale možná ještě změní, uvedl kabinet v prohlášení, z něhož citovala agentura Reuters.

Rusko se potýká s negativními dopady prudkého zlevnění ropy a také s důsledky sankcí, které na Moskvu uvalily západní země kvůli jejímu postupu v ukrajinské krizi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám