Hlavní obsah

Dodavatelé elektřiny účtují novým klientům více

Prudký růst cen elektřiny, jenž začal loni, nepolevuje. Nejvíc si připlatí ti, kdo by nyní potřebovali přejít k jinému dodavateli. Takový dodavatel pro ně většinou má jen omezenou nabídku, zato výrazně vyšší ceny. Někteří už ani nové zákazníky nepřijímají.

Foto: Petr Švancara, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Lidem v posledních dnech chodí vyúčtování, které v drtivé většině potvrzuje cenový růst poté, co cena elektřiny na burze už závěrem loňského roku vylétla o desítky procent.

I u nejnižších spotřeb, kdy lidé elektřinu využívají pouze ke svícení nebo používání domácí elektroniky, vzrostly roční platby o několik tisíc korun. Ti, kteří elektřinu používají více, zejména rodiny, které proudem topí, zaplatí navíc i desítky tisíc korun.

Vláda chce pomoci kvůli drahým energiím

Domácí

Podle cenového kalkulátoru Energetického regulačního úřadu má domácnost v Pardubicích jako stávající zákazník se sazbou D02d, s jističem 1,25A a roční spotřebu 2000 kWh letos u největšího dodavatele ČEZ zaplatit za elektřinu se smlouvou na dobu neurčitou 15 341 Kč, loni to bylo 11 606 Kč.

Rodina, která má sazbu D02d, jistič 1x25A a spotřebu 2000 kWh, zase u E.ON v jižních Čechách zaplatila loni s fixním tarifem na dva roky Variant Pro 24 Podzim 17 474 Kč a letos to bude už 19 519 Kč s novým tarifem Variant PRO 24 Zima.

Omezená nabídka

Tyto ceny však platí jen pro zákazníky, kteří jsou u velkých dodavatelů dlouhodobě. Ti, kdo by nyní chtěli změnit dodavatele, dostanou ceníky s vyššími cenami a jejich výběr bude velmi omezený.

Například stávající odběratel se smlouvou na dobu neurčitou se sazbou D02d, s jističem 3x25A a odběrem 3000 KWh ročně platil loni u ČEZ 17 417 Kč a letos se mu platby zvýší na 23 054 Kč. Nový klient by ale letos podle kalkulačky ERÚ zaplatil už 27 371 Kč.

Končí další dodavatel elektřiny, firma Conte

Ekonomika

Přejít k jinému dodavateli za výhodnějším tarifem je ale těžké, ne-li nemožné. Celé dříve tradiční portfolio služeb, tedy smlouvu na dobu neurčitou a fixace ceny na jeden, dva nebo tři roky, nyní nabízí jen ČEZ.

„Na rozdíl od konkurence nadále nabízíme všechny typy produktů – jak fixace, tak ceníky na dobu neurčitou. Se zvyšováním základních ceníků nyní nepočítáme, to říkáme opakovaně a na tom se nic nemění. Samozřejmě v platnosti zůstávají veškeré podmínky a ceny uzavřených fixovaných smluv,“ sdělil Právu mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Pražská energetika (PRE) má u elektřiny na svém distribučním území pro nové pražské zákazníky momentálně v nabídce jediný produkt. „Plyn novým zákazníkům aktuálně nenabízíme vůbec. Jde o dočasný stav. V průběhu druhého čtvrtletí plánujeme u elektřiny rozšíření nabídky produktů,“ sdělil Právu mluvčí PRE Karel Hanzelka. Další dodavatel E.ON teď novým zákazníkům nabízí jen dvouletou fixaci Variant PRO 24.

Sedm tipů, jak skutečně ušetřit za elektřinu

Tipy a trendy

Někteří dodavatelé teď nové zákazníky nepřijímají už vůbec. „S ohledem na mimořádně strmý růst cen energií jsme museli dočasně nabídku energií novým zákazníkům pozastavit. Cílem je udržet pro stávající zákazníky výhodné ceny co nejdéle,“ řekl Právu ředitel marketingu a komunikace MND Jan Sýkora. Firma podle něj nabídku obnoví v plném rozsahu opět, jakmile to situace na trhu umožní.

„Zároveň chceme zákazníky ujistit, že své závazky z uzavřených smluv včetně již uzavřených fixací cen dodržíme,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám