Hlavní obsah

Sedm tipů, jak skutečně ušetřit za elektřinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také v honu za úsporou energie hlídáte doma každou žárovku, aby nesvítila zbytečně dlouho? Chyba! Podle odborníků se snažíme často ušetřit na nepodstatných detailech, zatímco ty zásadní toky energie ponecháváme bez povšimnutí, nebo o nich rovnou nevíme.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

1. Srovnejme si, co je důležité

Nejvíce ušetří ten, kdo šetří hlavou, dalo by se obrazně říci. Znamená to myslet nad tím, kde se snažíme ušetřit a kde to má skutečný smysl.

„Nemá například smysl řešit, když někde v chodbě zbytečně svítí LED žárovka. To žádné znatelné energetické úspory nepřinese. Lidé se zbytečně stresují s žárovkou, zatímco jim během dvou tří dnů, kdy nejsou doma, jede tepelné čerpadlo nebo elektrokotel,“ říká Ondřej Pěnička ze společnosti M2C, která zajišťuje energetický management v komerčních budovách.

2. Objevte a vypněte fantomová zařízení

Ačkoli jde o tip pro firmy, v mnoha domácnostech se může uplatnit rovněž. Ověřte, že veškerá zařízení, která máte doma v provozu, skutečně využíváte.

Právě zařízením, která jsou sice připojena do sítě, ale nepoužívají se, se někdy přezdívá fantomová. Vypojit většinu elektrospotřebičů „ze zdi” je pak obzvláště vhodné před odjezdem na dovolenou anebo třeba jen na víkend.

3. I „stand-by” něco stojí

Pro úplnost, elektronika, která umožňuje vypnutí do režimu stand-by, možná rychleji po spuštění naskočí, ovšem její setrvávání v režimu pohotovosti stále znamená určitý odběr energie.

U jednoho přístroje se to možná ještě snese, ovšem pokud máte ve stand-by více spotřebičů, je to již ke zvážení.

Ceny energií vyskočily. Jak na ně reagovat

Jak na to

Pokud se vám nechce u každého spotřebiče hledat, kde jej lze vypnout zcela, lze používat zásuvky s vypínačem. Jinou možností je před opuštěním domu na delší dobu než dva dny vypnout pojistky pro příslušné okruhy.

4. Chytré termostaty a termostatické hlavice u topení

Mnoho lidí zbytečně protopí spoustu energie jenom proto, že se jim nechce neustále nastavovat intenzitu vytápění u sebe doma. Řešením je pořízení termostatických hlavic a termostatů, kde stačí zadat, na kolik stupňů má být vytopeno, a zvolit přitom hodnotu, která je pro člověka v domácnosti ideální: 21 °C.

„V České republice je stále standard poměrně vysoká pokojová teplota kolem 23 °C. V okolních zemích je to přitom o 1–3 °C méně. Úspory u stávajících otopných systémů lze dosáhnout nejsnáze pouhým snížením pokojové teploty. Každý 1 °C s sebou přinese úsporu 5 % v nákladech na vytápění. Další stupeň úspory je pokojový termostat, který lépe udržuje potřebnou pokojovou teplotu,“ říká Lukáš Ingr z oddělení voda-topení-plyn stavebnin DEK.

Pozor při větrání!
S termostatickými hlavicemi a pokojovými termostaty je ovšem třeba dát pozor při větrání otevřeným oknem během zimních dnů. „Člověk se rozhodne na pár chvil otevřít okno a nechce se mu kvůli tomu vypínat topení. Zatímco oknem vniká do místnosti chladný vzduch, dostane od něj termohlavice pokyn sepnout a topení zvýší výkon. Tím pádem se místnost přetopí a člověk za chvíli zase otevře okno, protože je mu horko. Topný režim je tak úplně rozhozený. Proto dává smysl vypínat termohlavice i ve chvíli, kdy chceme vyvětrat,“ doporučuje Ondřej Pěnička.

5. Temperování během části dne se spíše prodraží 

Jakkoli je třeba při dlouhodobém pobytu mimo domácnost topení vypnout, nebo ponechat jen na minimu, aby se interiér temperoval, snižování teploty v průběhu dne kvůli odchodu do práce a pak zase její zvyšování odborníci naopak nedoporučují.

„Už neplatí, že regulace teploty během dne je ekonomicky výhodná,“ vyvrací dlouho držený trend z minulých let Jiří Svoboda ze společnosti Master Therm.

V teple a v tričku, Češi se z hlediska tepelného komfortu doma neodbývají. Pak ale neušetří

Tipy a trendy

„Smysl to má pouze z dlouhodobějšího hlediska, třeba když jedeme na dovolenou. Návrat na původní teplotu je energeticky náročný a obvykle je spojený s překmitnutím teploty prostoru. Nevyplatí se v krátkodobých intervalech v řádu hodin. Navíc některé dnešní moderní zdroje tepla (kondenzační kotle na ZP, tepelná čerpadla) jsou konstruovány pro spojité vytápění a vypínání/zapínání se projeví jejich zhoršenou účinností,” dodává.

6. Nepodceňujte servis otopné soustavy a klimatizace

Ač to může znít překvapivě, na spotřebě otopného systému či vzduchotechniky se podepisuje výraznou měrou i stav těchto systémů. Lidé by proto měli dbát na pravidelnou údržbu spočívající zejména v kontrole případných netěsností rozvodového potrubí a odvzdušnění radiátorů.

Šetřete vodou a chraňte její kvalitu

Jak na to

Pravidelné kontrole je rovněž vhodné podrobovat také klimatizaci. Výrobce sice doporučuje ideální interval pro výměnu filtrů, ale tím je potřeba se řídit pouze obecně. Je-li filtr špinavý, je prostě potřeba jej vyměnit.

Znečištěný filtr snižuje proudění vzduchu a nutí systém k vyššímu výkonu, což vyžaduje více energie. Čisté filtry také chrání systémy tím, že zabraňují vnikání prachu a nečistot, což by mohlo ve výsledku vést k vysokým nákladům na údržbu.

7. Energie z obnovitelných zdrojů

Nákladnějším, ale z dlouhodobého hlediska velmi zajímavým způsobem, jak výrazně snížit platby za elektřinu, je pořízení vlastního zdroje elektrické energie, který může být používán jako výhradní, ale třeba jen doplňkový.

Kdo se nechce „odstřihnout” od místní energetické sítě úplně, může tak volit kombinované energetické řešení, jež zvýší míru soběstačnosti a zároveň bezpečnosti domu.

„Jedná se o tzv. hybridní systémy, které zajišťují vysokou úroveň účinnosti a umožňují spojení s obnovitelnými zdroji energie. Aktuálně se kvůli vývoji cen a vůbec dostupnosti daných komodit vyplatí určitě popřemýšlet o kombinaci tepelného čerpadla s fotovoltaikou a akumulací přebytečné elektřiny v bateriích s možností integrace nabíjecí stanice pro elektromobily,“ říká Leoš Aldorf z SSI Energy.

Platby za energie ušetří i výměna žárovky či sprcha

Finance

Na vše lze přitom získat dotace z programu Nová zelená úsporám Státního fondu životního prostředí ČR, jež je nově sloučená s programem Dešťovka a propojuje se i s kotlíkovými dotacemi.

„Projekt Nová zelená úsporám je teď výrazně atraktivnější. Z Prahy jsme jej rozšířili na celou republiku a zvýšili jsme podíl na uznatelných nákladech. Celkem tak můžete na dotacích získat finance až na 50 % výdajů,” vysvětluje Jakub Hrbek, ředitel sekce energetiky, ochrany ovzduší a klimatu ze Státního fondu životního prostředí.

Anketa

Zavedli jste doma kvůli zvýšení cen za elektřinu už nějaká opatření?
Ano, hned několik.
14,8 %
Moc jsme jich už zavést nemohli, ale jedno či dvě ano.
27,7 %
Uvažujeme o tom.
3,8 %
Ne, není už jaké.
45,8 %
Ne. U nás by to stejně nikdo nedodržoval.
7,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 17058 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Slabý článek domu? Půda. Zateplete ji

Rostoucí ceny energií vedou k úvahám, jak co nejvíce ušetřit. To lze výrazně ovlivnit zateplením domu. A je to často půda, kudy utíká teplo, a majitelé jí...

Výběr článků

Načítám