Hlavní obsah

Do Česka opět začal proudit ruský plyn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někteří obchodníci začali od října do Česka dovážet ruský plyn, napsal na sociální síti X ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Z celkového objemu dodávek od ledna do konce října letošního roku ruský plyn tvořil 79,6 milionu metrů krychlových, tedy 1,2 procenta. Informace o konkrétních dovozcích podléhají obchodnímu tajemství.

Foto: Profimedia.cz

Předávací stanice plynu u Lanžhota na Břeclavsku

Článek

Na to, že začal do Česka přitékat ruský plyn, ukazují i data z předávací stanice v Lanžhotě v Jihomoravském kraji.

„Od začátku října totiž plyn na této hraniční stanici už neteče z Česka na Slovensko jako předtím, ale ze Slovenska do Česka. A to v objemu až 100 gigawatthodin denně,“ řekl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda s odkazem na informace agentury Bloomberg. Z Ruska podle něj aktuálně pochází až 40 procent plynu dovezeného do Česka.

Vzhledem k tomu, že se některé země bez ruského plynu ještě neobejdou, jeho dovoz do EU nepodléhá sankcím, uvedl Síkela.

Rakouské platby za ruský plyn označil bruselský úředník za „krvavé peníze“. Evropská komise se od něj distancovala

Evropa

„Považoval bych ale za správné, aby byli spotřebitelé informováni, jestli odebírají plyn od dodavatelů, kteří ruský plyn nakupují,“ doplnil.

Ruský plyn do Česka podle dřívějších informací ministerstva přestal téct od začátku letošního roku. Stát ho nahradil plynem z Norska a zkapalněným plynem LNG z Nizozemska a Belgie. V předchozích letech činil podíl ruského plynu kolem 97 procent.

„Je třeba zvážit, jestli zavést omezující opatření na národní úrovni, nebo koordinovat náš postup i nadále v rámci celé EU,“ napsal Síkela.

Spotřeba plynu v Česku dál klesá, za tři čtvrtletí meziročně o 11 procent

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám