Hlavní obsah

Delší zkušební lhůta? Zvýší to nejistotu zaměstnanců, míní odbory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odbory se tvrdě brání návrhu ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) na prodloužení zkušební lhůty a naopak zkrácení výpovědní doby. Bude to podle nich mít tvrdé sociální dopady a zvýší to nejistotu zaměstnanců.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Odboráři protestovali proti vládní politice naposledy loni v listopadu

Článek

Prodlužení zkušební lhůty u řadových zaměstnanců ze tří na čtyři a u vedoucích ze šesti na osm měsíců Jurečka prosazuje v chystané novele zákoníku práce, která má začít platit v lednu, když ji zákonodárci schválí. Výpovědní doba pak má u všech zaměstnanců začít nově běžet už v okamžiku, kdy člověk výpověď dostane. Nyní začíná až od prvního dne následujícího měsíce, takže může být až o měsíc delší.

„Tři měsíce jsou dostatečná doba na to, aby se obě strany poznaly. Není důvod udržovat zaměstnance v nejistotě,“ uvedl k chystané novele místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jiří Vaňásek.

Podle ministra Jurečky mohou být obě změny výhodné nejenom pro zaměstnavatele, ale i zaměstnance. „Změna u výpovědní doby je důležitá i pro ně, pokud si najdou novou práci a budou chtít co nejrychleji k novému zaměstnavateli,“ řekl.

Jurečka v novém zákoníku práce prodlouží zkušební lhůtu a změní podmínky výpovědí

Ekonomika

Prodloužení zkušební doby, které má umožnit zaměstnavatelům lépe si otestovat zaměstnance, je pak podle něj možnost, ne povinnost – obě strany se mohou v pracovní smlouvě dohodnout i na daleko kratší době. „Navíc je to i benefit pro zaměstnance, protože se budou moci lépe seznámit například s pracovištěm,“ řekl Jurečka.

Podle předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníkové je ale vyjádření o možné dohodě na kratší zkušební lhůtě nepřesné. „Podle mých zkušeností zaměstnavatelé většinou dodržují lhůtu danou zákoníkem. Bude to tak přímá pobídka, aby ji prodloužili,“ poznamenala.

Ďurčo: Nechápu, proč to ministr dělá

Podle šéfa odborového svazu Kovo Romana Ďurča změny u výpovědní doby poškodí především zaměstnance starší padesáti let, kteří si hůře shánějí nové místo. „Delší lhůta slouží především k tomu, aby se mohli poohlédnout po novém místě,“ varoval. Může to podle něj mít tvrdé sociální dopady a zvýšit i výdaje státu na sociální dávky.

Odboráři nyní chtějí zvrátit chystané změny v připomínkovém řízení, případně ve Sněmovně. „Budeme proti tomu tvrdě vystupovat. Vůbec nechápu, proč to pan ministr dělá,“ řekl Ďurčo s tím, že se zvažují i protestní akce.

Opoziční hnutí ANO je ohledně chystané novely spíše na vážkách. „Změna u výpovědní doby mi dává smysl. U zkušební lhůty je vyhovující současný stav. Zaměstnanec se bude jen těžko domlouvat se zaměstnavatelem, který bude chtít plnou zkušební dobu,“ řekl Novinkám poslanec Aleš Juchelka, který je v hnutí stínovým ministrem práce.

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Bohdan Wojnar míní, že změna nepovede k tomu, že by se firmy hromadně zbavovaly zaměstnanců ve zkušební době. Musejí totiž investovat peníze do jejich zaškolení.

Odbory ladí plán protestních akcí. Nálada ve společnosti je špatná, lidem zbývá málo peněz, říká Ďurčo

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám