Hlavní obsah

Databáze Univerzity Yale ukazuje na české firmy, že v Rusku dál podnikají. Není to pravda, hájí se

V reakci na ruskou invazi na Ukrajině se z Ruska postupně stáhlo přes tisíc západních firem. Některé tam ale dál podnikají. Americká Univerzita Yale proto vytvořila rozsáhlou databázi firem, u nichž eviduje, jaký obchodní vztah k Rusku zaujímají. Seznam, v němž jsou také některé české firmy, průběžně aktualizuje. Jak ale Novinky zjistily, u některých českých společností má databáze zastaralé informace a nepravdivě tak uvádí, že daná firma v Rusku dál podniká.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Novinky v původní verzi jiného článku informace od prestižní americké univerzity převzaly. Posléze se ale ukázalo, že minimálně u několika firem jsou informace o působení v Rusku nesprávné.

Týká se to například výrobce dmychadel z Velkých Losin společnosti Kubíček VHS. Firma je v databázi Univerzity Yale zařazena do kategorie „Odkládají plánované investice a rozvoj, v podnikání ale ve velké míře pokračují“.

Takovou kategorizaci ale firma zásadně odmítá s tím, že v Rusku nikdy neměla žádné velké aktivity, neměla tam ani vlastní kanceláře nebo zaměstnance.

„S ruskou invazí zásadně nesouhlasíme. Od začátku dodržujeme veškeré sankce a všechna naše konání respektují nařízení EU. Nikdy jsme v Rusku neinvestovali do majetku či nějakého rozvoje. Měli jsme zde pouze obchodní partnery, kteří naše stroje dodávali převážně do environmentálního sektoru,“ sdělil Novinkám obchodní ředitel společnosti Jakub Špička.

Škoda Auto i celý koncern Volkswagen zastaví veškeré aktivity v Rusku

Válka na Ukrajině

O databázi Univerzity Yale firma ví a podle slov Špičky opakovaně posílala e-mail s prosbou o úpravu nepřesných informací. Avšak neúspěšně.

„Ze strany Yalu s námi nikdo nekomunikuje a nevěřím, že se to změní. Navíc netuším, na základě čeho došlo k tomu zařazení zrovna takto. Seznam je samozřejmě nekompletní vzhledem k tomu, že do Ruska vyvážely před invazí stovky českých firem. A zrovna náš podíl byl pouze v řádech pár milionů Kč za rok. Takže nerozumím, proč tam figurujeme právě my,“ dodal Špička.

Stejný případ u Sigmy a TDZ Turn

Ve stejné kategorii jako Kubíček VHS figuruje také firma Sigma z Olomoucka. I zde ale má Univerzita Yale podle všeho nesprávné informace. Sigma totiž vydala tiskové prohlášení o konci obchodních vztahů s Ruskem už 14. dubna 2022.

„Lutínská čerpadlářská skupina Sigma v souvislosti s ruskou agresí vůči Ukrajině ukončila veškeré své obchodní aktivity v Ruské federaci. Skupina nepřijímá jakékoliv nové objednávky od společností navázaných na ruský režim a zcela odstoupila od budování společného podniku na výrobu čerpadel ve Voroněži,“ uvedla společnost.

Poškozena byla v tomto směru také brněnská společnost TDZ Turn vyrábějící soustruhy. Ta se už v září loňského roku proti zařazení do kategorie firem, jež v Rusku dál podnikají, ohradila s tím, že její aktivita v Rusku je nulová. Na případ tehdy upozornil server iDnes.

TDZ Turn k tomu dokonce na svých webových stránkách zveřejnila sadu odpovědí na klíčové otázky. V nich zmiňuje, že univerzita si své tvrzení u firmy neověřila a informaci ze stránek ani po kontaktování nestáhla. Univerzita tak nakonec učinila, ačkoliv není jasné kdy přesně. Brněnská společnost už je nicméně v databázi označována jako ta, co z Ruska kompletně odešla.

PPF a Home Credit definitivně odcházejí z ruského trhu

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám