Hlavní obsah

Daně se nedaří vybírat, HDP klesá. Ministři musí krotit své požadavky na rozpočet

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průmysl a stavebnictví v dlouhodobém propadu, malá ochota domácností utrácet, menší než očekávaný výběr daní spolu se zprávami o útlumu automobilového průmyslu v Evropě výrazně podle analytiků ovlivní každoroční srpnovou bitvu o to, kolik které ministerstvo dostane z rozpočtu na příští rok.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09)

Článek

Tradiční politická přetahovaná o to, který resort spravovaný tím kterým stranickým ministrem urve z rozpočtu více, a před podzimními volbami se tak bude moci pochlubit, jak plní své sliby, totiž zkorigují tvrdá čísla a fakta.

Rozhodně tak nebude možné objevovat s odkazem na očekávaný ekonomický růst nové zdroje miliard, které by navyšovaly rozpočty jednotlivých resortů. Pokud se některému resortu přidá, tak na úkor druhého, nebo se peníze musí ušetřit.

„Ekonomika je fundamentálně slabá, a pokud v následujících čtyřech kvartálech neuvidíme další pokles HDP, bude to úspěch,“ říká analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Vláda zatím počítá s tím, že příjmy rozpočtu na rok 2013 dosáhnou 992,2 miliard, výdaje 1092,2 a schodek 100 miliard.

Peníze ve Sněmovně

Navíc stále nejsou schválena vládní úsporná a stabilizační opatření, uzákoňující například zvýšení DPH. S těchto opatření a očekávaných výnosů ale vychází ministerstvo financí při tvorbě rozpočtu na příští rok. Vládní návrh v tomto týdnu projednává Senát.

Všeobecně se očekává, že senátní většina, reprezentovaná především ČSSD, vládní návrh zamítne.

Bude pak záležet na tom, zda vláda úsporná a stabilizační opatření opakovaně protlačí Sněmovnou a zda jej podepíše prezident Václav Klaus. Ten ale minulý týden tvrdě zkritizoval chystané zvýšení sazeb DPH, které tvoří páteř vládního návrhu.

Navíc ne všichni poslanci vládní koalice jsou přitom zcela přesvědčeni, že zvyšování daní je tím nejlepším lékem na zvýšení příjmů státní kasy.

Ministr financí Miroslav Kalousek chce přesto udržet schodek rozpočtu na příští rok ve výši sto miliard korun. Šetřit budou muset ministři již letos.

Příjmy státní kasy tak nelze nafukovat bez omezení. Nelze, jak upozorňuje předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil ale ani škrtat a spořit bez omezení.

Pokračující škrty by totiž zdevastovaly domácí poptávku, podrazily nohy spotřebě domácností. To by se odrazilo v problémech především malých firem a organizací poskytujících služby.

Varování

Ministři před jednáním vlády o rozpočtu by také měli zaznamenat především fakt, že tempo dovozů v Česku začíná ztrácet dech. To znamená, že ani v dalších měsících nelze očekávat nějaké výrazné zvýšení exportu či masové nákupy obyvatel.

Menší nákupy i vývozy znamená automaticky i pokles příjmů do rozpočtu. Analytici navíc nevylučují, že v dalších měsících se dočkáme ještě horších výsledků hlavních odvětví naší ekonomiky. „Recese české ekonomiky, byť není tak hluboká jako ta minulá, bude tentokrát delší,“ řekl ČTK analytik ČSOB Petr Dufek.

Reklama

Výběr článků

Načítám