Hlavní obsah

Daň z neočekávaných zisků Senát nejspíš upravovat nebude

Senát s největší pravděpodobností schválí daň z neočekávaných zisků tak, jak ji předminulý týden schválila Sněmovna. Na dotaz Práva to uvedli šéfové klíčových senátních výborů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloš Vystrčil na první schůzi Senátu v novém složení

Článek

Takzvaná windfall tax dopadne na velké energetické, petrolejářské či těžební firmy a šest největších bank od příštího roku.

„Windfall tax nebude v Senátu měněna. Nikdy jsem nebyl zastáncem sektorových daní a windfall tax není ničím jiným než sektorovou daní. Ale v dnešní situaci, která je naprosto odlišná od běžných let, si myslím, že je tato daň naprosto v pořádku,“ řekl Právu předseda ústavně-právního výboru Tomáš Goláň (ODS). Výbor se podle něj bude daní zabývat 23. listopadu.

Stanjura dál počítá s 85 miliardami ze zvláštní daně, Křetínského odchod nekomentuje

Ekonomika

Změny v nastavení daně neočekává ani předseda senátního výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu Miroslav Plevný (za STAN). „Zatím to vypadá tak, že v otázce wind­fall tax bude akceptována sněmovní verze jako dojednaný kompromis z možných řešení,“ uvedl.

Piráti chtěli zdanit i menší banky

Příjmy z daně, která má platit tři roky, mají sloužit k pokrytí nákladů, které stát bude mít v souvislosti se stanovením maximálních cen energií. Sazba daně z mimořádných zisků určených firem, které profitují z energetické a cenové krize, bude činit 60 procent. Koaliční piráti ale mj. prosazovali, aby byly mimořádně zdaněny i menší banky, nejen šestice největších.

V dnešní situaci, která je naprosto odlišná od běžných let, je tato daň naprosto v pořádku
Tomáš Goláň, ústavně-právní výbor

„Nedokážu predikovat, jak se k návrhu postaví ostatní kolegové. Za mě rozšíření okruhu na větší počet bank je správná cesta, a pokud bude možnost, určitě bych ji podpořil,“ sdělil Právu minulý týden pirátský senátor Lukáš Wagenknecht.

Piráti také varovali, že příliš vysoká daň by mohla firmy motivovat k daňovým optimalizacím.

Cenové stropy nejsou daň, odmítl Stanjura námitku dvojího zdanění výroby elektřiny

Ekonomika

„Osobně také uvažuji, jestli schválená sazba není příliš vysoká, ale předpokládám, že nám zástupci ministerstva financí podrobně vysvětlí mechanismus sazby a reálnou výši nárůstu výběru daně,“ uvedl Wagenknecht.

„Nicméně z poslední zkušenosti v Senátu je to tak, že většina dvou klubů dokáže přehlasovat ostatní, a bude tedy také hodně záviset na tom, jak hodně bude vláda chtít zákon v podobě ze Sněmovny nechat urychleně projít,“ doplnil.

Zástupci opozice i minoritních akcionářů ČEZ také tvrdí, že vláda Spolu a pirátů se STAN se zastropováním tržeb výrobců energií v kombinaci s daní z mimořádných zisků dostává do konfliktu s evropským právem i českou ústavou. Varují, že může dojít na soudy.

Ministři ale ujišťují, že chystaná povinnost pro energetické firmy v podobě tržního stropu pro výrobní ceny elektřiny a mimořádné daně z nadměrných příjmů nebude znamenat dvojí zdanění a energetické společnosti budou nadále ziskové.

Křetínského manévr ohledně mimořádné daně je výjimka, míní Fiala

Ekonomika

„Mám připomínky ke zastropování výrobců elektřiny z pevné biomasy, tedy z pelet. Zde by se výrobci dostali do ztráty,“ sdělil k tomu Právu bez dalšího Goláň.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) zdůrazňuje, že odvod z vysokých cen elektřiny má charakter poplatku a lze o něj snížit daňový základ.

„Pokud výrobce elektřiny z nadměrného zisku zaplatí devadesátiprocentní odvod, nezbude tak prostor pro mimořádný zisk, který by pak odsávala windfall tax, a tedy se na stejné peníze uplatní buď jedno, nebo druhé opatření. Ke dvojímu zdanění tak fakticky docházet nemůže,“ argumentoval šéf státní kasy.

Podle ministerstva financí by windfall tax společně s cenovými stropy měla příští rok přinést do rozpočtu kolem 100 miliard korun.

Britská Shell se dani z mimořádných zisků vyhýbá. Zcela legálně

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám