Hlavní obsah

ČTÚ: Oskar splnil požadavky pro udělení licence UMTS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Společnost Oskar Mobil splnila všechny požadavky pro udělení licence pro mobilní síť třetí generace UMTS. Oznámil to Český telekomunikační úřad na svých stránkách s tím, že o udělení licence rozhodne do 28. února.

Foto: Petr Hamerník

Slon indický Max je vůbec první slůnětem, které v pražské zoo nejen přišlo na svět, ale také zde bylo počato.

Článek

Oskar je jediný ze tří tuzemských operátorů, který licenci na síť, která umožní vysokorychlostní přenosy dat na mobilech, nevlastní. Firma by měla za licenci zaplatit dvě miliardy korun. V případě, že Oskar nakonec licenci nekoupí, chce ji úřad nabídnout ve druhém kole tendru dalším operátorům. Podle zdrojů agentury Reuters je však Oskar připraven dvě miliardy za licenci zaplatit. Mluvčí Petr Šindler informaci odmítl komentovat.

"Máme zájem o UMTS licenci, protože jsme přesvědčeni, že toto budoucí významné rozšíření naší sítě představuje rozumnou investici a bude mít významnou hodnotu pro naše zákazníky," řekl ČTK Šindler s tím, že firma nyní bude čekat na další kroky ČTÚ.

Konkurenčnímu Eurotelu a T-Mobile se nelíbí především požadovaná cena za licenci. Ta je totiž o více než 1,5 miliardy nižší než částka, kterou operátoři za UMTS zaplatili v roce 2001. Podle dřívějšího vyjádření ministra informatiky Vladimíra Mlynáře vláda při stanovování ceny vycházela z vývoje hodnoty licencí v zahraničí i z toho, že konkurenti Oskara získali při přípravě služby náskok a spustí ji zřejmě dříve.

Tržní cena licence se podle ministra pohybuje kolem miliardy korun. Zbytek stanovené ceny tvoří prémie za zachování srovnatelné konkurence na trhu.

Společnosti Eurotel a T-Mobile se zavázaly spustit UMTS na části území Prahy v lednu 2006. Původně firmy počítaly se zprovozněním o rok dříve, ale dosáhly odkladu výměnou za závazek splatit cenu licencí nikoli do roku 2011, ale v letošním roce. Za licence dohromady zaplatí téměř 7,4 miliardy Kč.

Výhodou tzv. sítí třetí generace UMTS proti GSM má být vedle univerzálního celosvětového využití několikanásobně rychlejší přenos dat. UMTS však již nyní konkurují technologie jako CDMA či EDGE, které s nižšími náklady rovněž umožňují rychlejší přenosy dat v mobilních sítích.

Reklama

Související články

Oskar požádal o poslední licenci na UMTS

Mobilní operátor Oskar se rozhodl, že využije možnosti získat poslední licenci na technologii UMTS, která umožňuje vysokorychlostní přenos dat. Český...

Výběr článků

Načítám