Hlavní obsah

Oskar požádal o poslední licenci na UMTS

– PRAHA

Mobilní operátor Oskar se rozhodl, že využije možnosti získat poslední licenci na technologii UMTS, která umožňuje vysokorychlostní přenos dat. Český telekomunikační úřad (ČTÚ), který licenci vlastní, ji Oskarovi nabídl přednostně a požaduje za ni dvě miliardy korun.

Článek

Oskar i přesto, že o licenci má zájem, už dříve oznámil, že si ji cení  maximálně na půl miliardy korun. Pokud se Oskar s ČTÚ nedohodne do 25. února, vyhlásí úřad další kolo řízení, do kterého už se bude moci přihlásit jakýkoliv zájemce. Znovu se může účastnit i Oskar, ovšem s tím rizikem, že vzhledem k počtu zájemců cena licence poroste.

Oskar je tak v nezáviděníhodné situaci, poslední licence, která je k mání, stojí více, než je ochoten dát. Pokud by se rozhodl nechat si ji utéct, v budoucnu by mohl mít problém s doháněním technologií konkurenčních operátorů.

"Mohu potvrdit, že jsme na ČTÚ odevzdali žádost o udělení telekomunikační licence UMTS v rámci prvního stupně výběrového řízení. Do vyhlášení výsledků výběrového řízení nebudeme podrobnosti spojené s nabídkou nijak komentovat," řekl ČTK mluvčí společnosti Oskar Mobil Petr Šindler.

O miliardu levněji

Eurotel a T-Mobile koupili licenci už v roce 2001. Tehdy za ni souhrnně zaplatili 7,4 miliardy korun. Nyní protestují proti tomu, že by jejich konkurent měl získat licenci o tolik levněji. ČTÚ tvrdí, že nejméně miliarda korun, kterou Oskar případně ušetří, je vynahrazena pozdějším spuštěním technologie.

Výhodou tzv. sítí třetí generace UMTS proti GSM má být vedle univerzálního celosvětového využití několikanásobně rychlejší přenos dat. UMTS však již nyní konkurují technologie jako CDMA či EDGE, které s nižšími náklady rovněž umožňují rychlejší přenosy dat v mobilních sítích.

Reklama

Výběr článků

Načítám