Hlavní obsah

ČSA zatím provoz nezastavují, plánují restrukturalizaci

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České aerolinie zatím provoz nezastavují, ale snaží se o restrukturalizaci. Uvedla to Vladimíra Dufková, mluvčí firmy Smartwings, pod niž ČSA spadají. Součástí restrukturalizace je hromadné propouštění, které firma oznámila úřadu práce. Podle deníku Hospodářské noviny (HN) se ČSA chystají propustit až 430 pracovníků, což odpovídá celkovému počtu zaměstnanců.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Aerolinky nadále počítají se všemi plánovanými lety podle stávajících letových řádů. S ohledem na vývoj epidemiologické situace v jednotlivých zemích také počítají s obnovením některých linek.

„ČSA budou i nadále operovat své lety v maximálně úsporném režimu s ohledem na situaci na trhu,” tvrdí mluvčí.

Letecká skupina Smartwings, jejíž jsou České aerolinie součástí, požádala podle serveru SeznamZprávy počátkem února stát o pomoc 1,1 miliardy korun pro ČSA.

Bez pomoci státu podle Smartwings čeká ČSA insolvenční řízení, protože firma nemá nárok na pomoc z programu Covid Plus. Smartwings už dříve vládu vyzvaly také k vytvoření kompenzačního programu pro letectví, z nějž by čerpaly zřejmě jako jediní právě Smartwings a ČSA.

ČSA se chystají propustit všech 430 zaměstnanců

Ekonomika

Ministerstvo dopravy v minulých dnech v souvislosti s případnou pomocí pro Smartwings uvedlo, že specifickou formu podpory pro letectví neplánuje. „Možnost využít (program Covid Plus) má i společnost Smartwings a.s., jako majoritní vlastník ČSA,” připomněl mluvčí ministerstva František Jemelka.

Loni v létě ČSA oznámily, že plánují do letošního února snížit počet zaměstnanců o víc než 300. Ve firmě tehdy pracovalo zhruba 700 lidí. Zaměstnance propouštěly také sesterské Smartwings.

ČSA loni zaznamenaly ztrátu asi 1,5 miliardy korun. Případný úpadek a insolvenční řízení může postihnout i klienty ČSA, kteří u společnosti nakoupili letenky za miliardu korun a dosud je nevyužili.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám