Hlavní obsah

ČOI: Jedenáct falešných šperků z dvanácti, v jednom bylo dokonce sklo

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Velmi nelichotivě pro klenotníky dopadla kontrola České obchodní inspekce (ČOI), která se zaměřila na jakost použitých drahých kamenů u šperků. Inspektoři zjistili, že 11 z 12 zkoumaných šperků bylo falešných. Informoval o tom mluvčí ČOI Denis Gaidoš.

Foto: Česká obchodní inspekce

Jeden z falešných šperků. Prodávající kameny deklaroval jako almandiny zasazené do stříbra. Podle znaleckého posudku byl každý kus vyroben ze stříbra a osazen kubickou zirkonií.

Článek

Inspektoři si vytipovali celkem 13 provozoven v různých městech České republiky, kde následně odebrali 12 vzorků šperků osazených různými drahými kameny. Vzorky pro znalecké posouzení nebyly v prodejnách vybírány namátkově, ale na základě předchozího monitorování trhu znalci v oboru gemologie.

Pouze jeden z odebraných šperků – stříbrný prsten se čtyřmi přírodními granáty – byl skutečně osazen kameny almandinové řady a odpovídal popisu prodávajícího.

Foto: Česká obchodní inspekce

Znalecké posudky tak potvrdily předběžné závěry, podle nichž většina kontrolovaných klenotníků podváděla. Dílčí výsledky kontrol prezentoval ústřední ředitel ČOI Vladimír Velčovský už na konci června.

„Znalecké posudky potvrdily podezření, že šperky nebyly v 11 případech osazeny deklarovanými drahými kameny, ale jejich levnějšími variantami, imitacemi kamenů a v jednom případě dokonce sklem,“ informoval Velčovský.

Se všemi prodávajícími je vedeno správní řízení. „Takové jednání prodávajícího vůči spotřebitelům lze považovat za užití klamavých obchodních praktik, za něž zákon umožňuje uložit pokutu až do výše pěti miliónů korun,“ dodal Velčovský.

Reklama

Výběr článků

Načítám