Hlavní obsah

ČOI čelí rostoucí kritice, stále tají prodejce paliva, které ničí motory

Nekvalitní, znečištěný benzín stál už nejednoho českého řidiče tisíce korun, které musel zaplatit za opravu v servisu. Česká obchodní inspekce (ČOI), která má pumpaře pod kontrolou, to ví - rozdává pokuty, ale odmítá zveřejnit seznam pump, které nekvalitní palivo prodávaly.

Článek

"Pokud nám to umožní zákon či nařídí soud, zveřejníme všechna pravomocná rozhodnutí,“ odráží žádosti o odtajnění hříšníků mluvčí ČOI Kamila Juhaňáková. Právníci však nad výmluvou kroutí hlavou. Autor zákona o svobodném přístupu k informacím Oldřich Kužílek pak označil vyjádření mluvčí Juhaňákové za blábol.

Mariána Kamenického, jednoho z majitelů aut poškozených nekvalitním palivem, stála oprava v servisu téměř 50 tisíc korun. Servis mu dal potvrzení, že škodu způsobilo nekvalitní palivo. Nikdo mu však škodu nenahradí, protože může jen těžko prokázat, že ji způsobila konkrétní pumpa.

Řidiči by ocenili, kdyby byl seznam hříšníků známý a každý se mohl rozhodnout, zda bude riskovat čerpání pohonných hmot u nepoctivých pumpařů. "Jak mám poznat, kde to je špatné a kde dobré?“ ptá se Kamenický.

Podle právníků i kanceláře ombudsmana ale občané mají právo vědět, kteří pumpaři je šidí. A to i za cenu soudního sporu. "Pokud ČOI odmítne dát ty informace a nezabraňuje tím další škodě, pak případný soudní proces vidím jako vítězný,“ říká advokátka Dagmar Raupachová.

Reklama

Výběr článků

Načítám