Hlavní obsah

ČNB zvýšila odhad letošní inflace. Fiskální zodpovědnost je strašně důležitá, vyslal Michl vzkaz vládě

Růst hrubého domácího produktu (HDP) o 0,5 procenta a průměrná inflace 11,2 procenta. To je nová makroekonomická prognóza České národní banky (ČNB) pro tento rok. V únoru ČNB ve své prognóze počítala s poklesem HDP o 0,3 procenta. Letošní průměrnou inflaci pak původně odhadovala na 10,8 procenta. Guvernér centrální banky Aleš Michl zdůraznil, že klíčovou pro boj s inflací je zodpovědná fiskální politika.

Foto: Milan Malíček, Právo

Guvernér ČNB Aleš Michl

Článek

Růst spotřebitelských cen dosáhl vrcholu loni v září, kdy meziroční míra inflace činila 18 procent. Od letošního února pak začal v souladu s očekáváními centrální banky trend postupného poklesu, uvedl na tiskové konferenci guvernér ČNB Aleš Michl.

Zároveň ale dodal, že pokud inflace, jež v březnu dosáhla 15 procent, nebude dostatečně rychle klesat, je bankovní rada připravena na příštím měnovém zasedání úrokové sazby zvýšit.

„Celková i jádrová inflace se nachází na nepřijatelných hodnotách. Bankovní rada tak potvrzuje své odhodlání pokračovat v boji proti inflaci, dokud nebude plně pod kontrolou, tedy stabilizována na dvouprocentním cíli. Úrokové sazby tedy zůstanou po určitou dobu na relativně vysoké úrovni,“ řekl Michl.

KOMENTÁŘ: Inflace neskončila, inflace trvá – Matěj Široký

Komentáře

„Podmínkou dlouhodobé cenové stability jsou na prvním místě zodpovědná rozpočtová politika a umírněný mzdový vývoj,“ podotkl guvernér s tím, že cesta k nižší inflaci vede hlavně přes snižování deficitu státního rozpočtu.

„Fiskální zodpovědnost je teď pro nás strašně důležité téma,“ dodal.

Letošní schodek státního rozpočtu dosáhl na konci dubna rovných 200 miliard korun. Vláda na celý rok počítá s deficitem ve výši 295 miliard, podle ekonomů to ale pravděpodobně bude o několik desítek miliard více.

Oživení ekonomiky

Pro příští rok ČNB očekává hospodářské oživení, HDP by měl růst o tři procenta. Stejně jako v případě letošního roku (+0,5 %), tak i zde centrální banka zlepšila svou prognózu proti únoru, kdy očekávala příští rok hospodářský růst 2,2 procenta.

Odhad průměrné inflace v roce 2024 ponechala ČNB na 2,1 procenta.

Centrální banka také zlepšila predikci průměrného kurzu koruny. Pro letošní rok ho očekává 23,70 CZK/EUR, v lednu uváděla 24,5 CZK/EUR. V příštím roce by koruna měla podle prognózy ČNB oslabit na průměrných 24,30 CZK/EUR.

Základní úroková sazba zůstává na sedmi procentech, rozhodla ČNB

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám