Hlavní obsah

Základní úroková sazba zůstává na sedmi procentech, rozhodla ČNB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bankovní rada České národní banky (ČNB) ve středu rozhodla o ponechání stávající základní úrokové sazby na sedmi procentech. Na této úrovni se sazba nachází od loňského června. Analytici tento krok vesměs očekávali, spekulovalo se ale i o mírném navýšení, protože růst mezd zrychluje, což působí proinflačně, stejně jako vysoký schodek státního rozpočtu, který v dubnu činil 200 miliard korun.

Článek

Beze změn zůstaly také další dvě sazby. Diskontní sazba je na šesti procentech, lombardní na osmi procentech.

Lombardní sazba je procentuální sazba, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze proti zástavě cenných papírů. Na diskontní sazbu jsou například navázaná penále za nesplácené úvěry.

Bankovní rada ve středu také rozhodla, že bude i nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny.

„Rozhodnutí bankovní rady ČNB ponechat základní úrokovou sazbu na sedmi procentech bylo sice pravděpodobné, ale zdaleka ne tak očekávané, jako to březnové. Poslední data z české ekonomiky totiž ukazují, že inflační očekávání zůstávají velmi vysoká a že tato očekávání se minimálně v průmyslových odvětvích promítají i do vysokého růstu mezd. Inflační tlaky jsou navíc stále podporovány velmi uvolněnou fiskální politikou a životem na dluh,“ okomentoval rozhodnutí centrální banky Tomáš Kudla, obchodní ředitel společnosti Ebury.

Podle hlavního ekonoma České bankovní asociace Jakuba Seidlera trh v současnosti očekává, že ČNB začne ve druhé polovině roku sazby snižovat. „Vzhledem k proinflačním rizikům se však taková očekávání zdají být poměrně silná a přicházející data a komunikace radních ČNB spíše naznačují, že pokud vůbec letošní rok k poklesu sazeb dojde, pak může přijít až koncem letošního roku, a to pouze v symbolické úrovni 0,25 až 0,5 procentního bodu,“ uvedl Seidler.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení.

Centrální banka později ještě zveřejní novou makroekonomickou prognózu.

Inflace je nejníže od loňského dubna, ale stále vysoko

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám