Hlavní obsah

ČNB zvažuje zmírnění podmínek pro hypotéky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho potenciálních zájemců o hypoteční úvěr odrazují vysoké sazby, které v dubnu u nových hypoték navíc mírně poskočily na průměrných 5,89 procenta. Část lidí pak na hypotéku nedosáhne kvůli příjmovým limitům pro její získání, které předloni zpřísnila Česká národní banka (ČNB). Centrální bankéři ale nyní uvažují o tom, že by tyto limity změkčili. Rozhodnout by o tom měli na svém zasedání na začátku června.

Foto: Barbora Buřínská, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Banky a stavební spořitelny poskytly v dubnu hypoteční úvěry za 10,6 miliardy Kč. To je podle dat České bankovní asociace o 16 procent méně než v březnu. Meziročně byl objem poskytnutých hypoték nižší o 40 procent.

Viceguvernér ČNB Jan Frait už před dvěma týdny prohlásil, že „diskuse ohledně možné úpravy nastavení úvěrových ukazatelů v prostředí zvýšených úrokových sazeb je relevantní“.

„S ohledem na brzké rozhodování bankovní rady v této věci prosíme o vyčkání do 1. června, kdy bude jednání o finanční stabilitě,“ řekla v pondělí Právu mluvčí centrální banky Petra Krmelová.

Zájem o hypotéky v dubnu ochabl, průměrná sazba mírně vzrostla

Finance

ČNB zpřísnila limity pro poskytování hypoték už předloni s platností od loňského dubna. Poměr výše hypotečního úvěru a hodnoty zastavené nemovitosti (LTV) snížila na 80 procent z předchozích 90 procent. Limit 90 procent mohou banky uplatnit jen pro žadatele mladší 36 let.

Zároveň centrální banka obnovila další příjmové limity pro poskytování hypoték.

Limit ukazatele DTI, tedy celkový dluh žadatele vyjádřený v násobcích jeho čistého ročního příjmu, nastavila na 8,5. Pro mladé do 36 let pak je 9,5.

Limit ukazatele DSTI, poměr mezi výší měsíčních splátek dluhu žadatele o úvěr a jeho čistým měsíčním příjmem, je 45 procent. U mladých do 36 let to aktuálně činí 50 procent.

„Snížení limitů pro DTI/DSTI nepochybně zvýší dostupnost hypotečních úvěrů především ve větších městech. Na úvěry tedy dosáhne více žadatelů. Z mého pohledu mají banky dostatečně interně ošetřeno prověřování schopnosti žadatele úvěr splácet i bez limitů stanovených ČNB. Zásadnější oživení trhu by mohlo přinést uvolnění limitů na poskytování hypoték nad 80 procent LTV,“ řekl Právu obchodní ředitel finanční skupiny Partners Jan Brejl.

Lidé zatím vyčkávají

„Pokud se limity nastavené centrální bankou změní, očekáváme, že se rozvolní situace na trhu a dění se díky větší dostupnosti oživí. Češi totiž stále o hypotéky i vlastní bydlení zájem mají, řada z nich si ale uvědomuje, že příznivější podmínky jsou nezbytné a zatím s pořizováním vyčkávají,“ podotkl David Mencl, ředitel společnosti Ekonomické stavby.

Šéf digitální realitní služby Bezrealitky Hendrik Meyer je přesvědčen o tom, že pokud by se parametr DSTI zmírnil, na trhu se mohou rychle objevit tisíce nových zájemců o hypotéku. „Pokud lidé uvažující o hypotéce na něco čekají, pak je to právě takový krok,“ dodal.

Znamenalo by to podle něj i konec nynějšího poklesu cen nemovitostí, a naopak výrazný růst cen u celé řady objektů. „Například panelákových bytů v krajských městech nebo starších rodinných domů, které však nepotřebují celkovou rekonstrukci. Zásadní vliv by to mohlo mít i na oživení výstavby rodinných domů a s tím i na ceny pozemků,“ uvedl Meyer.

Jak se změní vaše daň z nemovitosti? Někde se zvýší jen o třetinu

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám