Hlavní obsah

ČNB změnila sazby, úvěry u bank budou dražší

PRAHA

Česká národní banka na svém čtvrtečním jednání zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 2,25 procenta. Rozhodnutí přišlo nečekaně, analytici spíše očekávali, že ČNB k tomuto kroku přistoupí až v červenci. Změna sazeb znamená, že úvěry v bankách budou nyní dražší.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

"Nově stanovené úrokové sazby jsou platné od zítřka 25. 6. 2004, uvedla mluvčí ČNB Pavlína Bolfová.

O čtvrt procentního bodu se zvýšily všechny tři sazby. Repo sazba, za kterou si u ČNB ukládají banky peníze, se zvýšila na 2,25 procent, diskontní sazba, za kterou si naopak komerční banky u ČNB peníze půjčují, se zvedla na 1,25 procent a lombardní sazba je nyní 3,25 procent.

"Rozhodnutí je nečekané, i když ne úplně překvapivé, předpokládali jsme, že ČNB zvýší sazby v průběhu následujících dvou měsíců, rozhodnutí tedy přišlo dříve," řekla Novinkám analytička Volksbank Markéta Šichtařová.

Centrální banka se podle ní obávala, že se česká ekonomika blíží svému potenciálu. Po jeho dosažení by již například výrobní kapacity nestačily k dalšímu bezproblémovému zvyšování produkce a vedlo by to ke zvyšování cen. Tomu zřejmě chtěla ČNB čelit

Nízká inflace

V dubnové prognóze ČNB téměř přesně odhadla růst české ekonomiky, inflaci však očekávala vyšší. "Inflace byla příznivější, ale ne tak, aby bylo možné sazby nezvýšit," komentoval dnešní rozhodnutí viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer.

Inflace v květnu zrychlila na 2,7 procenta z dubnových 2,3 procenta, navzdory nejvyšší hodnotě za poslední dva roky je ale stále nízká. [celá zpráva]

Do budoucna spotřebitelské ceny porostou, na což bude ČNB muset reagovat dalším přitvrzením měnové politiky. "Vývoj vidíme tak, že inflace pozvolna poroste a ČNB na to bude muset adekvátně reagovat," uvedl Niedermayer.

Hypotéky budou dražší

V reakci na krok ČNB nyní začnou své úrokové sazby zvyšovat i komerční banky, protože půjčování peněz u ČNB je vyjde dráž. Naopak ukládání peněz do banky bude výhodnější, protože vklady budou lépe úročeny.  

Česká spořitelna bude reagovat na změnu sazeb ČNB úpravou svých úrokových sazeb u vkladů i úvěrů. U hypoték zvýšila úrokové sazby ještě před rozhodnutím centrální banky.

Výrazné zvýšení úroků u hypoték nepředpokládá Českomoravská hypoteční banka. Podle člena představenstva Jana Sadila by mohly zdražit úvěry s úrokem fixovaným na rok.

Přijdou další zvýšení

"Členové bankovní rady se rozhodli řídit se heslem 'co můžeš udělat dnes, neodkládej na zítra'. Vedla je k tomu nejspíš obava, že odkládání rozhodnutí by mohlo vést k nutnosti zvýšit úrokové sazby v budoucnu více, než bude nutné při včasném zahájení zpřísnění měnové politiky," komentoval rozhodnutí ČNB ekonom HVB Bank Pavel Sobíšek. 

Dnešní čtvrtprocentní zvýšení není podle něj posledním v tomto roce. Do konce roku by centrální banky měla o stejnou míru sazby zvýšit ještě dvakrát.

Viceguvernér ČNB Niedermayer řekl, že další růst sazeb bude záviset na výsledku červencové inflační prognózy.

Koruna reagovala posílením

Repo sazba se neměnila od července loňského roku a celou tu dobu byla na dvouprocentní úrovni eurozóny. Tehdy se sazba snižovala, k poslednímu zvýšení došlo v roce 2001.

Úrokové sazby nyní budou v ČR o čtvrt procentního bodu nad úrovní eurozóny. Česká měna, která se díky rozdílu v sazbách stane pro investory atraktivnější, na rozhodnutí ČNB reagovala posílením o 20 haléřů na 31,60 Kč za euro.

Reklama

Související články

Inflace v dubnu mírně zpomalila

Inflace se v dubnu meziměsíčně nezměnila. Meziročně se růst cen zboží a služeb zpomalil na 2,3 procenta z březnových 2,5 procenta. Ceny zboží vzrostly o 1,2 %,...

Inflaci vyhnaly nahoru dražší služby

Růst spotřebitelských cen se v květnu meziročně zvýšil na 2,7 procenta. To je nejvyšší hodnota od dubna 2002. Za růst může hlavně vzestup cen služeb, které...

Výběr článků

Načítám