Hlavní obsah

Zlom je tady. ČNB snížila úrokové sazby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bankovní rada České národní banky (ČNB) poprvé od loňského června přistoupila ke změně v nastavení úrokových sazeb. Ve čtvrtek na svém měnovém zasedání rozhodla, že základní úrokovou sazbu, od níž se odvíjí úroky bankovních vkladů a úvěrů, sníží o 0,25 procentního bodu na 6,75 procenta.

Článek

Jedná se o první pohyb sazeb pod vedením guvernéra Aleše Michla, který loni v létě ve funkci nahradil Jiřího Rusnoka, pod nímž se základní úrok postupně navyšoval až na sedm procent.

K uvolnění o čtvrt procentního bodu došlo také u dalších dvou sazeb. Diskontní sazba nově činí 5,75 procenta, lombardní 7,75 procenta.

Lombardní sazba je procentuální sazba, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze proti zástavě cenných papírů. Na diskontní sazbu jsou například navázaná penále za nesplácené úvěry.

„Trhy vesměs snížení očekávaly, přesto situace nebyla vůbec jasná. ČNB byla až do dneška poslední centrální bankou z V4, která nezačala se snižováním sazeb. Česká inflace jde dolů sice pomaleji, než jak se původně očekávalo, ale meziroční srovnání bude hovořit ve prospěch jejího dalšího snižování v příštím roce,“ komentoval čtvrteční rozhodnutí ČNB analytik společnosti Citfin Tomáš Volf.

Hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler podotkl, že snížení základního úroku se do sazeb hypoték promítne jen minimálně, protože „delší úrokové sazby již se snižováním sazeb ČNB počítaly, a zda k němu dojde o měsíc dříve, či později, není pro tyto sazby až tak klíčové“.

ČNB od ledna zmírní pravidla pro poskytování hypoték

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám