Hlavní obsah

ČNB v listopadu neintervenovala na podporu koruny, měna zůstává silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká národní banka (ČNB) v listopadu neintervenovala na devizovém trhu, aby posílila korunu. Byl to první měsíc bez devizových obchodů od prosince 2021, vyplývá z informací, které v pondělí ČNB zveřejnila na svých internetových stránkách. České měně se přitom v posledních týdnech daří, vůči euru je na nejlepší hodnotě od roku 2008.

Foto: Milan Malíček, Právo

Česká národní banka.

Článek

V pondělí dopoledne vykazoval podle dat na serveru Patria kurz koruny 23,97 Kč za euro. Pod hranici 24 Kč za euro se koruna dostala už ve středu, v pátek pak zakončila na 24,02 Kč/EUR.

Měna je tak na nejsilnější úrovni od listopadu 2008. Přechodně byl kurz pod 24 korunami také v únoru 2011, to ale nemělo dlouhého trvání.

„Je příznivou zprávou, že koruna zpevňuje na více než čtrnáctileté maximum vůči euru, aniž by ji v listopadu ČNB jakkoli přímo podporovala,“ řekl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Silná koruna prolomila 24 Kč za euro

Ekonomika

„Za období od května do listopadu ČNB na obranu koruny proti oslabování vydala v součtu 25,6 miliardy eur (614 miliard korun), což odpovídá 15,9 procenta celkových devizových rezerv z jejich maxima v dubnu 2022. To činil jejich objem 160,4 miliardy eur (3,8 bilionu korun),“ uvedl analytik Komerční banky Jaromír Gec.

Podle Kovandy centrální banka na podporu koruny dál intervenuje, avšak verbálně. Banka totiž nadále připomíná, že je připravena kdykoliv intervenovat na podporu koruny, pokud si to okolnosti vyžádají. „To má na zpevnění kurzu koruny rovněž svůj vliv,“ dodal.

Lepší nálada na trhu, slabá energetická krize

Důvodů, proč koruna v posledních dnech a týdnech zpevňuje, je ale více. V pondělí její posílení ovlivnila zpráva o horším než očekávaném meziročním růstu české ekonomiky za loňské třetí čtvrtletí. Ekonomika vzrostla o 1,5 procenta, zatímco předběžné odhady byly na úrovni 1,7 procenta.

Roli sehrává také lepší nálada na světových trzích, díky čemuž jsou investoři více ochotni dávat peníze do měn, které jsou v porovnání s americkým dolarem rizikovější.

„Ke zlepšení nálady došlo už v pátek v reakci na zpomalení růstu mezd v USA. To značí zmírňování inflačních tlaků v nejsilnější světové ekonomice. Jestliže tyto tlaky zmírní dostatečně, americká centrální banka nebude tolik již dále zvedat své úrokové sazby,“ vysvětlil Kovanda.

„To je příznivá zpráva pro akciové trhy, ale obecněji také pro trhy s měnami typu koruny. Zmírnění utahování americké měnové politiky pak zmírňuje tlak na posilování dolaru i z titulu ne až tak výrazného úročení této měny a dolarových aktiv, což opět pohání měny typu koruny,“ dodal.

Příznivě se pak na výhodném kurzu podílí i slabší průběh energetické krize v Evropské unii – díky teplému počasí zůstává naplněnost plynových zásobníků na vysokých úrovních.

Gec však upozornil, že vzhledem k očekávanému nástupu recese a k poklesu úrokového diferenciálu mezi Českem a eurozónou je pravděpodobné, že koruna bude v dalších měsících ze svého současného maxima klesat.

Michl: Očekávání, že sazby nezvýšíme, se nemusí naplnit

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám