Hlavní obsah

ČNB připravuje pamětní bankovky s dalšími českými národohospodáři

Česká národní banka plánuje vydat v prvním pololetí 2022 pamětní bankovku s portrétem prvorepublikového ministra financí Karla Engliše. Její výtvarnou podobu ve středu představila na tiskové konferenci při slavnostní prezentaci zlaté mince Hrad Buchlov.

Foto: ČNB

Pamětní stokoruna s Karlem Enlišem

Článek

Další pamětní bankovku chystá ČNB vydat roce 2026, tentokrát s portrétem guvernéra tehdy nově vzniklé Národní banky Československé Viléma Pospíšila, uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok. První pamětní bankovku vydala ČNB v roce 2019 s portrétem Aloise Rašína, prvního československého ministra financí.

Sada tří pamětních bankovek (emise v letech 2019, 2022 a 2026) má jednotící motiv, kterým je "Budování československé měny". K zajištění určité výtvarné a technické jednotnosti řady pamětních bankovek, byla k vytvoření uměleckých návrhů na druhou a třetí vyzvána akademická malířka Eva Hašková. Navrhla již i první pamětní bankovku.

Sbírka bankovek připomíná muži složité dětství

Muži

Trojice československých národohospodářů, kteří se zasloužili o vznik česko-slovenské měny – Alois Rašín, Karel Engliš a Vilém Pospíšil – byla zobrazena již na příležitostných oběžných dvacetikorunách emitovaných Českou národní bankou v roce 2019, ke 100. výročí vzniku česko-slovenské koruny.

"S pamětními bankovkami budeme určitě šetřit. Budou vydávány s menší periodou než mince. Je to mimořádná věc. Vždy se odkazujeme k nějakému výročí, takže ta další bankovka (pozn. po vydání bankovky s portrétem Engliše) bude v roce 2026 tedy ke 100 letům vzniku národní banky," uvedl Rusnok.

Foto: ČNB

Pamětní stokoruna s Karlem Enlišem

Zároveň banka také představila i vítězné výtvarné návrhy dvou mincí z příštího emisního plánu ČNB na roky 2021 až 2025. Jde o sádrový model mimořádné stříbrné mince v hodnotě 10 000 Kč Založení Velké Prahy, kterou chce banka vydat v roce 2022, a o model stříbrné mince v hodnotě 500 Kč s motivem parní lokomotivy Škoda 498 Albatros. Tu by měla banka vydat příští rok.

Nejvzácnější československou minci vydražili za 23 milionů

Domácí

ČNB plánuje vedle pamětní bankovky v letech 2021 až 2025 vydat 36 emisí pamětních mincí a bankovek, poprvé vydá také české dukáty. Dále sběratelé budou moci získat mince s motivy dopravních prostředků, městských památkových rezervací nebo minci ke 100. výročí založení Velké Prahy.

Reklama

Výběr článků

Načítám