Hlavní obsah

ČNB a MF: euro v Česku nejdříve v roce 2009

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká republika by mohla přijmout euro nejdříve v letech 2009 či 2010. Shodly se na tom ve společném dokumentu, který ještě musí schválit vláda, Česká národní banka a ministerstva financí a ministerstvo průmyslu. Podmínkou pro přijetí eura je však ozdravění veřejných financí a další reformy.

Foto: PČR

Ilustrační foto

Článek

Vláda se v dokumentu Strategie přistoupení ČR k eurozóně zavázala ještě v tomto volebním období pokračovat ve fiskální reformě. Splnění tzv. maastrichtských kritérií nutných pro přijetí eura tak nemá být založeno na jednorázových škrtech či příjmech. Má být naopak důsledkem "hlubokých strukturálních reforem".

ČNB a ministerstva definitivně potvrdily, že Česko nebude moci přijmout euro v nejbližším možném termínu, tedy v roce 2007. A to ani v případě, že se vládě podaří prosadit reformu veřejných financí.

Dokument také předpokládá, že kurz domácí měny nebude po vstupu ČR do EU na jaře příštího roku svázán s eurem. Koruna tak zůstane mimo měnový mechanismus ERM II. ČNB a ministerstva chtějí, aby ČR svázala kurz koruny s eurem pouze na nejkratší možnou dobu. Podle pravidel to jsou alespoň dva roky před přijetím společné evropské měny.

Reklama

Výběr článků

Načítám