Hlavní obsah

Čínský novinář se přiznal, že vyvolal paniku na burze

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z předních čínských ekonomických novinářů Wang Siao-lu se v televizi přiznal, že vyvolal „paniku a chaos“ na akciové burze. Za šíření „klepů“, které měly přispět k propadu čínské burzy, bylo potrestáno asi dvě stě lidí. Informoval o tom deník Financial Times.

Foto: Jason Lee, Reuters

Muž sleduje vývoj akcií na burze v Pekngu

Článek

Hlavní akciové indexy čínské burzy ztratily od června téměř 40 procent. Čínské úřady zatkly kolem dvou set osob, které podle nich způsobily propad zveřejňováním „nepotvrzených informací“ obvykle prostřednictvím internetu.

„Získal jsem informace při soukromých rozhovorech, což je neobvyklý postup. Ke zprávě jsem přidal vlastní názory a subjektivní pohled,“ řekl Wang v přiznání, které vysílala státní televize.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Neměl jsem zveřejňovat materiál s negativním dopadem na trh v tak citlivou dobu. Neměl jsem se snažit přitáhnout pozornost, když to způsobilo velké ztráty pro zemi i investory. Lituji toho a jsem připraven se přiznat ke svým zločinům,“ dodal.

Wangovo zatčení odsoudil například americký Výbor na ochranu novinářů. Podle médií byli Wang a další zatčení novináři již potrestáni, podrobnosti však nebyly publikovány.

Zveřejňovat přiznání ve vysílání státní televize není v Číně nic neobvyklého, píší FT. Podle státní agentury Sin-chua byl potrestán také šiřitel zprávy, že muž v Pekingu skočil kvůli propadu burzy z okna. Mezi zatčenými byli ale i někteří lidé, kteří na internetu zveřejňovali zprávy o výbuchu v přístavu Tchien-ťin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám