Hlavní obsah

Čínské padělky čtyřkolek musí být zničeny

Právo, jac

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BLANSKO

Zásilka 120 kusů motorových čtyřkolek, čínských napodobenin výrobků blanenské společnosti Blata, které loni zadrželi celníci na Maltě, musí být zničena. Rozhodl o tom na žádost blanenské firmy maltský soud.

Článek

Jak Právu potvrdil majitel společnosti Pavel Blata, je to první ukončený spor, který jeho firma vede proti plagiátorům svých výrobků. Vítězství je to však jen částečné, protože likvidaci padělků musí financovat Blata. Teprve pak se může v civilním sporu domáhat náhrady škody od čínské firmy, která čtyřkolky na Maltu přivezla.

"Soud se však může pořádně protáhnout a bude nepochybně značně nákladný," řekl Blata. Dodal, že vedení společnosti musí pečlivě zvážit, zda se spokojí s likvidací padělků, nebo zda bude investovat peníze do procesu o odškodné.

Investice, či soudní spory?

"Je pravda, že kdybychom se rozhodli vzdát se odškodného, otevíráme tak vlastně cestu dalším padělatelům. Na druhé straně musíme pečlivě zvážit, zda dávat prostředky do vývoje nových výrobků, nebo do vedení soudních sporů," vysvětlil Právu podnikatel, který má kvůli padělkům z Číny o 200 miliónů korun nižší obrat, než předpokládal na základě dosavadního vývoje svých obchodů.

"My platíme ochranu průmyslového vzoru a ještě si musíme platit vymáhání, aby byl respektován. To je neudržitelný stav," konstatoval Blata. Vyjádřil přesvědčení, že přesně tuto oblast - ochranu průmyslových vzorů tuzemských podniků - by mohla podporovat česká vláda.

"Byla by to mnohem levnější podpora malého a středního domácího podnikání, než jakou představují miliardové investiční pobídky pro zahraniční společnosti, přicházející do České republiky," míní podnikatel, který zatím marně čeká z Číny certifikát o ochraně jeho průmyslového vzoru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám