Hlavní obsah

První čínské velké dopravní letadlo odstartovalo. Konkurovat chce Airbusu a Boeingu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínský dopravní letoun C919 odstartoval v pátek ke svému prvnímu, dlouho odkládanému letu. Informovala o tom agentura Reuters. První velké čínské dopravní letadlo má ambici konkurovat největším světovým výrobcům Airbus a Boeing.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dopravní letoun C919 čínské výroby odstartovalVideo: Reuters

 
Článek

Bílý letoun se zelenými a modrými prvky a nápisem C919 na ocase se odlepil z ranveje šanghajského letiště před několika tisíci hodnostářů, leteckých pracovníků i nadšenců. Stroj zatím nevezl cestující, jen pět pilotů a techniků. Událost živě vysílala státní televize CCTV. Letoun letěl rychlostí 290 až 300 kilometrů za hodinu ve výšce tři tisíce metrů.

Stroj C919 je prvním velkým dopravním letounem, který byl vyvinut v Číně v souladu s mezinárodními standardy. Konkurovat by měl letadlům Airbus A320 a Boeing 737. O nákup stroje již dříve projevily zájem například irské nízkonákladové aerolinie Ryanair.

Foto: Aly Song, Reuters

Posádky čínského dopravního letadla C919 zdraví po prvním letu diváku na letišti v Šanghaji

Projekt C919 je jednou z několika iniciativ čínského vedení, které chce Čínu přeměnit z levné "továrny světa" ve výrobce vyspělých technologií. Vývoj letadla začal v roce 2008, kvůli problémům ve výrobě se ale výrazně zpozdil za původním plánem, který předpokládal první let už v roce 2014.

Analytik S' Ťing-če ze společnosti Sinolink Securities v této souvislosti poznamenal, že letectví je pro podnikání složitý obor, v něž jsou nutné dlouhodobé zkušenosti. Boeing je sbírá už sto let a Airbus více než čtyřicet.

Foto: China Daily, Reuters

Čínský letoun C919 po přistání

Čína nyní usiluje o certifikaci letounu evropskými a americkými úřady a míří i dál; ve spolupráci s Ruskem plánuje vývoj širokotrupého letounu. COMAC a ruská společnost United Aircraft Corp v listopadu oznámily, že už zahájily průzkum možných dodavatelů, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám