Hlavní obsah

Čína bojuje s deflací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco západním světem stále zmítá poměrně vysoká inflace, kvůli čemuž centrální banky zatím odmítají snižovat úrokové sazby, tak v Číně řeší opačný problém, a sice deflaci. Nové údaje, které ve čtvrtek zveřejnil Národní statistický úřad, totiž ukázaly, že spotřebitelské ceny v říjnu meziročně klesly o 0,2 procenta, meziměsíčně o desetinu procenta. Deflace, tedy zlevňování, představuje další z řady problémů, kterým čínská ekonomika čelí.

Foto: Profimedia.cz

Nakupující v supermarketu ve městě Nanking ve východočínské provincii Ťiang-su

Článek

Domácí poptávku se Číně letos nedaří nastartovat, domácnosti nadále šetří. Výsledkem je tak říjnový návrat k mírné deflaci. To v kombinaci s dlouhodobým poklesem cen průmyslových výrobců vyvolává pochybnosti o hospodářském oživení čínské ekonomiky, byť podle posledních údajů o růstu hrubého domácího produktu to vypadá na splnění vytyčeného cíle v podobě ročního růstu o pět procent.

Za poklesem spotřebitelských cen stojí zejména hluboký propad v ceně vepřového masa, jež meziročně klesla o 30,1 procenta. Oproti zářijovým 22 procentům jde navíc o zrychlení poklesu. Na vině je nadměrná nabídka prasat a slabá poptávka, uvedla agentura Reuters.

I jádrová inflace, která nezahrnuje ceny potravin a pohonných hmot, v říjnu zpomalila na 0,6 procenta ze zářijových 0,8 procenta, což ukazuje na pokračující boj Číny s dezinflačními tlaky a sílící riziko v podobě nesplnění celoročního celkového inflačního cíle vlády, který je stanoven přibližně na tři procenta, dodala Reuters.

Dovoz do Číny v říjnu nečekaně vzrostl, zatímco vývoz výrazněji klesl

Ekonomika

Spotřebitelské ceny sklouzly do deflace v červenci, v srpnu se vrátily do kladných hodnot, v září však stagnovaly a v říjnu se znovu propadly. „Problémy s deflací jsou dobře vidět zejména na meziměsíční statistice. V meziměsíčním vyjádření v posledních 12 měsících ceny rostly pouze čtyřikrát,“ podotkl analytik společnosti Citfin Tomáš Volf.

Ještě hůře jsou na tom továrny, neboť ceny průmyslových výrobců v říjnu meziročně klesly o 2,6 procenta. Deflace tam panuje už 13. měsíc v řadě, takže podniky mají mj. nižší příjmy na splácení svých dluhů.

Ačkoliv se snižování cen může na první pohled zdát jako dobrý výsledek, tak opak je pravdou. „Deflace je problém, protože obchodníci, distributoři a výrobci dostanou za své zboží méně peněz. Náklady jim však zpravidla rostou či v nejlepším stagnují. Dočasně si pomohou tak, že si krátí zisky, ale to nejde dělat do nekonečna. Následuje omezování nákladů, následně výroby, mezd, zaměstnanců, a pokud deflace trvá dlouho a je hluboká, pak to nevyhnutelně vede ke zavírání podniků,“ vysvětlil Volf.

Peking se snaží ekonomiku oživit různými podpůrnými opatřeními, jeho snahy ale hatí přetrvávající krize na realitním trhu, vnitřní zadlužení, vysoká nezaměstnanost mladých lidí či politický rozkol se Západem. Před pár dny navíc vyšla data o obchodní bilanci, jež odhalila, že zatímco dovoz do Číny vzrostl, tak vývoz klesl více, než se předpokládalo.

Problémy Číny už jsou takové, že USA nepředstihne

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám