Hlavní obsah

Problémy Číny už jsou takové, že USA nepředstihne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhá léta řada analytiků s přesvědčením tvrdila, že Čína jednoho dne přeskočí USA a stane se největší ekonomikou světa. Dekády trvající rázné tempo růstu hrubého domácího produktu (HDP) Číny ale po koronavirové pandemii výrazně zpomalilo, což některé experty přimělo ke zmírnění svých původních odhadů. Například analytici Bloomberg Economics už mají jasno: současné zpomalení čínské ekonomiky je tak velké, že americkou ekonomiku z dlouhodobého hlediska z trůnu možná nikdy nesesadí.

Foto: Profimedia.cz

Čínský prezident Si Ťin-pching.

Článek

Podle nové dlouhodobé prognózy expertů Bloombergu předčí čínská ekonomika tu americkou až v polovině čtyřicátých let, avšak půjde jen o nepatrný náskok, který nebude mít dlouhého trvání. Poté bude Čína za USA znovu zaostávat.

Přitom ještě před vypuknutím pandemie covidu-19 bylo očekávání docela odlišné: Čína měla převzít žezlo nejsilnější světové ekonomiky a následně si ho udržet už začátkem příštího desetiletí.

„Čína se přesouvá na pomalejší růstovou dráhu dříve, než jsme očekávali. Pocovidovému oživování ekonomiky došla pára, což odráží prohlubující se propad v sektoru nemovitostí a slábnoucí důvěra v řízení ekonomiky Pekingem. Je riziko, že se slabá důvěra zakoření a jejím důsledkem bude trvalá brzda růstového potenciálu,“ konstatovali ekonomové Bloombergu.

Čínská ekonomika v problémech. A není jich málo

Ekonomika

Ve své nové predikci uvádějí, že růst čínské ekonomiky v roce 2030 zpomalí na 3,5 procenta, což je podstatný propad proti předchozí prognóze, jež hovořila o růstu o 4,3 procenta. Do roku 2050 pak má růst čínského HDP zpomalit až k hranici jednoho procenta, zatímco předchozí odhad byl 1,6 procenta.

Očekávané oživení nepřišlo

V loňském roce čínská ekonomika vzrostla o tři procenta, což byl jeden z nejpomalejších růstů za poslední dekádu. Důvodem byly rozsáhlé vládní zásahy kvůli pandemii a krize na realitním trhu.

Letos se čekalo výrazné oživení ekonomiky, to však nepřišlo. Krize v realitním sektoru se dál prohlubuje a aktivita ve službách zmírňuje, protože lidé tolik neutrácí. Ekonomové oslovení agenturou Bloomberg tak snížili svou prognózu růstu HDP v příštím roce pod pět procent.

Naopak ekonomika USA se zdá být v lepším stavu, než mnozí ekonomové ještě před pár měsíci předpovídali, píše Bloomberg. Silný trh práce, robustní spotřebitelské výdaje a zmírňující se inflace zesílily důvěru v to, že se ekonomika vyhne recesi. Analytici Goldman Sachs nyní vidí pouze 15procentní šanci, že Spojené státy sklouznou do recese.

Dlouhodobá prognóza Bloomberg Economics pro americkou ekonomiku ukazuje, že letos by mohl být růst HDP 1,7 procenta, do roku 2050 by pak mělo tempo zpomalit na 1,5 procenta.

Čínský výrobce aut BYD se poprvé dostal mezi deset největších automobilek světa

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám