Hlavní obsah

Dovoz do Číny v říjnu nečekaně vzrostl, zatímco vývoz výrazněji klesl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dovoz do Číny v říjnu nečekaně vzrostl, zatímco vývoz klesl rychleji, než se čekalo. Přebytek bilance zahraničního obchodu se tak v říjnu snížil na 56,53 miliardy USD (1,3 bilionu Kč) ze zářijových 77,71 miliardy USD a zaostal za očekáváním analytiků, kteří počítali s přebytkem až 82 miliard USD. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil čínský celní úřad.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Letecký pohled na nová auta čekající na export na východě čínské provincie Šan-tung.

Článek

Smíšený vývoj ukazatelů naznačuje, že domácí poptávka se sice zlepšila, druhá největší ekonomika světa však nadále čelí rizikům. Mezinárodní měnový fond (MMF) v úterý ale zároveň zlepšil výhled růstu ekonomiky Číny na letošní a příští rok.

Údaje o obchodu přicházejí po převážně optimistických údajích, které naznačily, že podpůrná opatření Pekingu pomohla k mírnému oživení, i když vleklou krizi na trhu s nemovitostmi a slabou globální poptávku budou muset politici řešit i v roce 2024.

Vývoz v říjnu meziročně klesl o 6,4 procenta po zářijovém snížení o 6,2 procenta. Analytici dotazovaní agenturou Reuters však očekávali snížení vývozu jen o 3,3 procenta.

Čínské elektromobily podněcují inovativnější koncepty aut, říká šéfdesignér Porsche

AutoMoto

Dovoz naopak stoupl o tři procenta a zastavil pokles, který trval 11 měsíců za sebou. Analytici počítali se snížením dovozu o 4,8 procenta.

„Údaje jsou v rozporu s očekáváním trhu. Špatné údaje o vývozu mohou zasáhnout důvěru trhu, protože jsme očekávali oživení v dodavatelském řetězci exportérů,“ uvedl Čou Chao, ekonom Guotai Junan Interantional.

„Výrazné zlepšení dovozu může být důsledkem rostoucí domácí poptávky, zejména po doplnění zásob.“

Analytici dodávají, že zatím je příliš brzy na prohlášení, zda nedávná politická pomoc bude dostatečná pro podporu domácí poptávky. Ekonomiku nadále ohrožují problémy na trhu s nemovitostmi, nezaměstnanost a slabá důvěra domácností i firem.

Údaje z minulého týdne ukázaly, že výrobní aktivita v Číně v říjnu nečekaně klesla, což komplikuje snahy politiků o oživení ekonomického růstu.

Vývoz do Ruska vzrostl

Zpráva rovněž ukázala, že vývoz do Ruska se v říjnu zvýšil o 17 procent na 8,69 miliardy USD. V září vzrostl o 21 procent. Dovoz z Ruska pak stoupl o devět procent na 11,11 miliardy USD.

Čína se stala důležitým partnerem pro Rusko, které kvůli konfliktu na Ukrajině zasáhly západní sankce. Hodnota vzájemného obchodu za leden až říjen činila 196,48 miliardy USD a meziročně stoupla o 27,7 procenta.

MMF v úterý uvedl, že v letošním roce by čínská ekonomika měla vzrůst o 5,4 procenta místo doposud očekávaných pěti procent. Za zlepšením výhledu stojí silné oživení z pandemie nemoci covid-19. 

V příštím roce však fond nadále čeká zpomalení ekonomického růstu kvůli slabému realitnímu trhu a vnější poptávce. Hrubý domácí produkt se má zvýšit o 4,6 procenta, což je ale o 0,4 procentního bodu více, než MMF odhadl ve své říjnové prognóze.

Čínský vývoz do KLDR za devět měsíců stoupl o téměř 180 procent

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám