Hlavní obsah

Raději splácet hypotéku než nájem. Mnozí Češi ale na ni nemají

Novinky, bab

Mít svůj byt či dům je přáním mnohých Čechů. V současné době pořízení vlastního bydlení zvažuje více než třetina lidí. Je pro ně mnohem výhodnější upsat se k dlouhodobému splácení hypotéky než platit nájem. Tři ze čtyř lidí si ji ale dovolit nemohou kvůli nedostatku úspor nebo nízkým příjmům, bariérou jsou i vysoké ceny nemovitostí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Zájem o nemovitosti roste řadu let a poptávka výrazně převyšuje nabídku. Výstavba nestačí, navíc ji brzdí zdlouhavý proces stavebního povolení, k zájmu o byty poslední rok přispěly i rekordně nízké úrokové sazby nebo vyšší úspory z covidové doby. A i když třeba hypotéky už nejsou tak výhodné jako v únoru, zájem o ně neklesá,“ doplnil Martin Viktora, spoluzakladatel společnosti EMA data, která průzkum napříč českou populací realizovala.

Na zhoršující se dostupnost bydlení má výrazný vliv i růst cen nemovitostí nebo samotného stavebního materiálu a skupování nemovitostí na investici, kterou vlastní již nyní šest procent Čechů a dalších sedm procent to zvažuje.

Hypotéky dál zdražují, zájem o ně však nepolevuje

Finance

Čechy láká pořízení vlastního bydlení i kvůli tomu, že jim připadá výhodnější splácet hypotéku než platit nájem. Myslí si to téměř dvě třetiny z nich.„V některých městech je nájemné dokonce vyšší než měsíční splátka hypotéky. Není proto překvapením, že největší zájem o vlastní bydlení je mezi těmi, kteří bydlí v nájmu,“ uvedl Petr Zámečník z EMA data.

Nejen ti, kteří v současnosti žijí v nájemním bytě, ale i ti, kteří bydlí ve vlastním, mají zájem o koupi bytu. Pro třetinu je nový byt řešením nevhodného prostoru a každý osmý považuje „cihlu“ za nejlepší investici.

Úspory Čechů vzrostly, dvě třetiny mají majetek v nemovitostech

Finance

„Češi jsou citliví na ceny, obchodníci toho využívají při slevových akcích. Projevuje se to i na realitním trhu, kde každý osmý chce byt koupit jednoduše proto, že levnější už nebude,“ doplnil Zámečník.Největší zájem o nové bydlení mají mladé rodiny, z těch s jedním dítěte si ho chtějí pořídit více než dvě pětiny.

„Většinou jsou to děti, co přiměje mladé ke koupi bydlení. S příchodem potomka začínáme řešit další místnost, kterou bude dítě časem potřebovat, pracovnu, abychom měli i my nějaký prostor a podobně,“ dodal Zámečník.

Na vlastní byt nemáme

Navzdory jasným finančním výhodám vlastního bydlení o něm polovina respondentů neuvažuje. Pro téměř čtyři pětiny Čechů, kteří nemají a ani neuvažují o vlastním bydlení, jsou to peníze. Buď jim k jeho pořízení chybí úspory (v 54 procentech případů), nebo jsou překážkou jejich nízké příjmy (41 procent), ale i příliš vysoké ceny nemovitostí (39 procent).

Finanční poradna: Je výhodnější vzít si hypotéku v páru, nebo jako jednotlivec?

Finance

Pro osm ze stovky oslovených je argumentem i to, že nájemné je výhodnější než měsíční hypoteční splátka.

„Taková situace panuje ve velkých městech, právě zde jsou nemovitosti extrémně drahé. Na většině našeho území se vlastní byt zkrátka vyplatí,“ dodal Viktora.

Každý šestnáctý Čech pak preferuje nájem kvůli jeho flexibilitě a možnosti se snáze stěhovat, což pochopitelně upřednostňují především svobodní mladí lidé do 26 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám