Hlavní obsah

ČEZ před výsledky posílil

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akcie obchodované na pražské burze zahájily nový týden růstem, podporovány příznivou náladou na zahraničních akciových trzích. Největší zájem byl o cenné papíry ČEZ, který má v úterý oznámit své čerstvé pololetní výsledky.

Článek

Objem obchodů s akciemi energetického koncernu na nepříliš aktivním pondělním trhu převýšil součet objemů obchodů všech ostatních titulů ve SPAD. ČEZ uzavřel na 814,30 Kč s přírůstkem 1,58 procenta. Index PX vzrostl o 0,44 procenta na 1413,5 bodu.

Podobným tempem stoupala také cena akcií lucemburské realitní firmy Orco, a to 1,57 procenta na 2401 Kč. Podle Romana Skalického z makléřské firmy Afin Brokers akciím prospěly příznivé výsledky hospodaření obdobné firmy v Polsku. Dařilo se také Zentivě, když zpevnila o 1,36 procenta na 1222 Kč.

Peněžní ústavy, které poměrně dobře čelily sestupu minulý týden, mírně oslabily. Nejvíce však propadly akcie kutnohorského výrobce cigaret Philip Morris. Ty začaly reagovat na horší nákupní doporučení a rychle klesaly až na 10 870 Kč s úbytkem 5,28 procenta. Cílová cena akcií PM podle názoru analytiků společnosti CAIB z minulého týdne je 10 263 Kč.

Akcie leteckých firem se vzpamatovávají

Západoevropské burzy posilovaly po příznivých údajích o růstu ekonomiky eurozóny. Důvodem byla také nižší cena ropy reagující na rostoucí vyhlídky na přerušení bojů v jižním Libanonu. Příznivě se vyvíjely ceny akcií maloobchodních firem. Cenné papíry nizozemského Aholdu, který v ČR vlastní obchodní řetězce Albert a Hypernova, zpevnily o pět procent po informaci, že jsou v centru pozornosti některých hedgeových fondů. n

Pomalu se vzpamatovávaly kurzy akcií leteckých přepravců a dalších firem, těžce zasažených náhlým poklesem v závěru uplynulého týdne po odhalení přípravy teroristického útoku ve Velké Británii a po zpřísnění bezpečnostních opatření. British Airways posílila o 1,5 procenta, španělská Grupo Ferrovial, která kupuje operátora britských letišť FAA, zpevnila o 1,8 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám