Hlavní obsah

Čeští dolaroví milionáři jsou vysokoškoláci kolem padesátky

Dolaroví milionáři, tedy ti, co mají v přepočtu majetek alespoň 20 miliónů korun, jsou nejčastěji vysokoškolsky vzdělaní muži ve věku průměrně 51 let. Plyne to z průzkumu J&T Banky právě o dolarových milionářích.

Foto: Choi Bu-Seok, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nejčastěji těmto lidem patří nějaká firma. V ČR jich podniká 48 procent, patnáct procent jsou zaměstnanci v pozici vedoucího pracovníka, další jsou osoby samostatně výdělečně činné.

Shodou okolností oslavil letos padesáté narozeniny i nejbohatší Čech Petr Kellner, který se s odhadovaným majetkem 11 miliard dolarů umisťuje i v zahraničních žebříčcích, které poměřují majetek. Druhý nejbohatší Čech Andrej Babiš bude mít letos 60 let.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V průzkumu odpovídalo 197 českých a slovenských dolarových milionářů především na otázky týkající se jejich investičního chování. Jen v Česku je takových lidí asi 20 000.

Nejbohatší Češi
jménověkobormajetek (v mld. USD)
Petr Kellner50majitel PPF11
Andrej Babiš59majitel Agrofertu, ministr financí2,4
Karel Komárek45majitel KKCG1,6
Radovan Vítek43majitel CPI1,4
Zdeněk Bakala53spoluvlastník NWR1
Pavel Tykač50investor1
Zdroj: Forbes

Z odpovědí vyplynulo, že kvůli nízkým úrokovým sazbám pro ně nejsou atraktivní tradiční investice, ale sázejí především na nákup firem a také půdy.

„O svých investicích se rozhodují velmi intuitivně, stejně důležitou roli při rozhodování o dané investici hrají vedle intuice také emoce, tedy jak blízká je daná sféra investorovi,” uvádí průzkum. Dotázaní ale zdůrazňují, že důležitá je znalost oboru, v němž investují.

Český dolarový milionář
Vysokoškolské vzdělání má 80 procent z nich, průměrný věk je 51 let, vlastní firmu má 48 procent z nich, 15 procent je vedoucím zaměstnancem. Za nejzajímavější investici považují nákup firem.
Slovenský dolarový milionář
Vysokoškolské vzdělání má 89 procent z nich, v průměru je jim 49 let. Vlastní firmu má 66 procent z nich, jako vedoucí zaměstnanec pracuje 11 procent. Nejzajímavější investicí je pro ně zemědělská půda.

Většina jich také odpověděla, že pražská ani bratislavská burza pro ně není zajímavá, protože nabízí jen omezený počet titulů. Myslí si to 52 procent Čechů a dokonce 75 procent Slováků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám