Hlavní obsah

Česko usiluje o leteckou linku do Singapuru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika se na konci minulé dekády rozhodla obnovit zastupitelský úřad v Singapuru, který je jedním z center světového obchodu. Od loňska je velvyslankyní v Singapuru Michaela Froňková. V rozvíjení vzájemného obchodu vidí velký potenciál, včetně zřízení přímé letecké linky.

Foto: Ministerstvo zahraničních věcí ČR, Právo

Michaela Froňková

Článek

„V jednání je memorandum o spolupráci,“ potvrdila Froňková. Singapur podle ní nabízí mnoho ekonomických příležitostí. „Je zde velký potenciál, hlavně v elektronice, v čipech, ale také u nových technologií. Na špičce jsou oblasti kyberbezpečnosti a umělé inteligence,“ řekla. Podle ní je v těchto oblastech velký prostor pro spolupráci singapurských a českých firem.

„Se singapurskou agenturou pro kybernetickou bezpečnost povedeme seminář na téma kyberkriminality a ochrany před kybernetickými útoky,“ uvedla Froňková jednu z akcí na podporu spolupráce.

Nejsilnější pas mají Japonci. Češi spadli na osmé místo

Cestování

Šance však mají i firmy z oblasti zdravotnictví: „Naše úroveň je velmi vysoká, singapurská také, takže je prostor pro sdílení zkušeností.“ Singapurskou stranu podle velvyslankyně také velmi zajímá péče o novorozence, předčasně narozené děti i téma plodnosti. Singapurci už v ČR investují, připomněla velvyslankyně.

„Je zde třicetiprocentní singapurská investice do společnosti CETIN, do obnovy telefonních sítí investoval jeden z jejich státních podniků GIC,“ podotkla. Froňková sama považuje za nejdůležitější zřízení přímého leteckého spojení.

Přes cargo k pasažérům

„Kamkoli přijedu, je moje velké téma řešit přímou linku. Ať jste kdekoli, přímá linka usnadní turismus i byznys, a čím jste dál, tím je tato otázka důležitější. Proto jsme už uspořádali na půdě české ambasády v Singapuru setkání ředitelství Letiště Praha s viceprezidenty Singapore Airlines jak pro nákladní, tak osobní dopravu. Sama přiznala, že Singapore Airlines jsou v letecké dopravě trošku jinde než my.

Když Čechoslováci hájili Singapur

Historie

Praha je však podle Froňkové pro singapurské aerolinky zajímavá destinace. I když létají do Frankfurtu nad Mohanem, Praha se jim jeví perspektivně pro nákladní dopravu.

„A přes cargo bychom se dostali i k přepravě pasažérů,“ poznamenala velvyslankyně. „Singapurci milují Prahu, pro ně jsou v Evropě klíčové Paříž a právě Praha. Když slyší o Praze, vždy se rozzáří, a pokud tam nebyli, tak mi říkají, že by rádi přiletěli, ale je to těžké,“ popsala Froňková. Připustila však, že zřízení přímé linky je běh na dlouhou trať, minimálně na dva roky.

Reklama

Výběr článků

Načítám