Hlavní obsah

Nejsilnější pas mají Japonci. Češi spadli na osmé místo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občané Japonska se mohou pyšnit nejsilnějšími cestovními pasy. Ty svým držitelům umožňují bezvízový styk s 193 destinacemi. Druhou příčku poté zaujímají Singapurci a Jihokorejci. Češi spadli ze sedmé pozice na osmou a dělí se o ni s Austrálií, Kanadou, Řeckem a Maltou. Bezvízově mohou vycestovat do 185 destinací.

Foto: Profimedia.cz

Na japonský pas lze vycestovat do 193 zemí.

Článek

Pravidelná aktualizace žebříčku Henley Passport Index je založena na datech Mezinárodní asociace leteckých dopravců IATA a ukazuje, do kolika destinací mohou držitelé vycestovat buď zcela bezvízově, nebo s možností zařídit si vízum až po příjezdu na místě.

Japonsko jako jediné zaujmulo první místo v žebříčku a všechny další země se tím posunuly o jednu příčku níže, než byly naposledy. Držitelé singapurských a jihokorejských pasů, které skončily co do síly na druhé pozici, mohou bezvízově vycestovat do 192 zemí. Třetí Němci a Španělé do 190.

Nejslabší je afghánský

Na dalších místech následují Finsko, Itálie a Lucembursko se 189 zeměmi v rámci bezvízového styku, o pátou příčku se dělí Rakušané, Dánové, Nizozemci a Švédové, kteří mohou do 188 destinací.

Na co myslet před dovolenou? Zkontrolujte pas, do kufru žádnou elektroniku

Cestování

Česká republika je na zmíněné osmé příčce společně s Austrálií, Kanadou, Řeckem a Maltou, devátá pozice náleží Maďarsku a desátá Litvě, Polsku a Slovensku.

Na zcela opačné straně žebříčku se nachází Afghánistán. Držitelé afghánských pasů mohou bezvízově do pouhých 27 zemí. Předposlední jsou v síle pasu Iráčané s možností bezvízového styku s 29 destinacemi. Následují Sýrie s 30 státy, Pákistán s 32, Jemen s 34 či Somálsko s 35.

Nejsilnější cestovní pasy
ZeměPočet destinací
1. Japonsko193
2. Singapur, Jižní Korea192
3. Německo, Španělsko190
4. Finsko, Itálie, Lucembursko189
5. Rakousko, Dánsko, Nizozemsko, Švédsko188
6. Francie, Irsko, Portugalsko, Velká Británie187
7. Belgie, Nový Zéland, Norsko, Švýcarsko, USA186
8. Austrálie, Kanada, Česká republika, Řecko, Malta185
9. Maďarsko183
10. Litva, Polsko, Slovensko182
Zdroj: Henley Passport Index

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám