Hlavní obsah

Česko je ve výrobě aut třinácté na světě. Tržby automobilek míří k biliónu korun

• Aktualizováno

Automobilky a výrobci dílů v Česku loni zvýšili tržby o téměř 15 procent na rekordních 991 miliard korun. Export vzrostl podobným tempem na 845 miliard korun. Automobilový průmysl se tak na průmyslové produkci podílel jednou čtvrtinou. Oznámilo to v pátek Sdružení automobilového průmyslu.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Na ilustračním snímku Škoda Superb III

Článek

Členské firmy sdružení vykázaly růst tržeb o 14,9 procenta na 852,6 miliardy korun. Dodavatelé se na tržbách podíleli 44 procenty. Zároveň měli dvoupětinový podíl na exportu a zaměstnávali více než dvě třetiny lidí v odvětví.

Produkce firem v odvětví se loni zvýšila o 10,5 procenta na historické maximum 1,24 miliónu vozů. Z toho 59 procent připadá na Škodu Auto, nošovická Hyundai se na výrobě podílela čtvrtinou a TPCA 16 procenty.

„Česká republika v roce 2014 potvrdila, že je světovou velmocí ve výrobě osobních automobilů a autobusů. Loňská rekordní produkce 1,245 miliónu osobních vozů nás řadí celkově na 13. místo ve světě a na druhé místo v počtu vyrobených automobilů na počet obyvatel," uvedl prezident sdružení Martin Jahn.

Průměrná mzda v sektoru vzrostla o téměř tři procenta na 31 515 korun. Byla tak o téměř 23 procent nad průměrem České republiky. Automobilový průmysl zaměstnával celkem 155 500 lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám