Hlavní obsah

Českému exportu se loni mimořádně dařilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Obchod se zahraničím skončil loni schodkem 20,6 miliardy korun, což je nejnižší deficit od roku 1993. Předběžné údaje v pátek oznámil Český statistický úřad. V prosinci se obchod z listopadového přebytku propadl do schodku 7,6 miliardy korun. Šlo o nejlepší prosincový výsledek za deset let. Loni exportéři vyvezli zboží za 1696,7 miliardy korun, celkový dovoz činil 1717,3 miliardy korun.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Rozhodující příznivý vliv na vývoj bilance měl obchod se stroji a dopravními prostředky. Naopak se snížil přebytek obchodu s průmyslovým spotřebním zbožím a prohloubil se schodek obchodu s minerálními palivy, se surovými materiály a s chemikáliemi.

Loni se zvýšil přebytek obchodní bilance se státy Evropské unie o 64,9 miliardy korun. Za zvýšením stálo především zlepšení obchodu s Německem, ale také se Slovenskem, Maďarskem a Belgií.

Po loňském vstupu do EU rostl v průměru vývoz českých firem o 27,4 procenta a dovoz o 20,8 procenta, zatímco od ledna do dubna rostl vývoz o 16,3 procenta a dovoz o 15,8 procenta.

Se státy mimo Evropskou unii se schodek obchodu prohloubil o 15,7 miliardy korun, šlo zejména o obchod s Japonskem, Čínou a Spojenými státy.

"Excelentní"

Překvapivě dobré výsledky zahraničního obchodu přiměly analytiky ke zvýšení odhadovaného růstu ekonomiky v loňském roce. V posledním čtvrtletí prý hrubý domácí produkt rostl o více než čtyři procenta. Za celý rok 2004 by tak česká ekonomika mohla přidat kolem 3,8 procenta, uvedli ekonomové.

"Dnešní výsledek nelze nazvat jinak než excelentní," řekl hlavní analytik ČSOB Petr Dufek. "Zlepšení zahraničního obchodu je skutečně výrazné," uvedl ekonom Komerční banky Jan Vejmělek. Zveřejněná data podle něj ukazují, že s konkurenceschopností česká ekonomika problém nemá.

Podle Dufka nelze vyloučit, že ČNB do dvou měsíců přikročí k dalšímu snížení sazeb. Ty by tak klesly ze současných 2,25 procenta na rovná dvě procenta.

Koruna posiluje

Krátce po dnešním zveřejnění údajů o zahraničním obchodu koruna zpevnila z 30 korun za euro na 29,95 Kč/EUR. Česká měna v reakci na příznivé výsledky zahraničního obchodu dále posílí, míní analytička Raiffeisenbank Helena Horská. "Koruna by měla jednoznačně reagovat pozitivně. Nelze vyloučit, že se ji dnes podaří zlomit včerejší hladinu podpory na 29,95 Kč/EUR," uvedla.

Obchodu se dařilo i v posledním měsíci roku. Vývoz se meziročně zvýšil o 18,5 procenta a dovoz jen o 6,4 procenta, což byl nejnižší meziroční růst dovozu od loňského ledna. Bilance obchodu se státy Evropské unie skončila přebytkem 10,9 miliardy korun, zatímco s ostatními státy byl obchod v deficitu 18,5 miliardy korun.

V prosinci se zlepšil obchod se stroji a dopravními prostředky, přebytek stoupl meziročně o 9,8 miliardy korun. Dynamika růstu dovozu těchto výrobků se proti ročnímu průměru 16,2 procenta zpomalila na 2,2 procenta. Klesl zejména dovoz telekomunikačních zařízení, průmyslových strojů a elektrických zařízení, přístrojů a spotřebičů. Na druhou stranu rostl vývoz silničních vozidel a telekomunikačních zařízení.

Prosincový přebytek obchodu s Evropskou unií se zvýšil o 7,9 miliardy korun, na čemž se podílel hlavně obchod s Německem a Slovenskem. Se státy mimo EU se schodek obchodu meziročně snížil o 4,4 miliardy korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám