Hlavní obsah

Obchodní bilance Česka překvapivě skončila přebytkem

PRAHA

Červnová bilance českého zahraničního obchodu skončila překvapivě přebytkem 0,9 miliardy korun. Ekonomové přitom vesměs předpokládali několikamiliardový schodek, který zahraniční obchod v posledních měsících pravidelně vykazuje.

Foto: KÚ Karlovarského kraje

Krajští radní se v pondělí 2. května setkali s představiteli města Žlutice.

Článek

Vývoz v červnu vzrostl meziročně o 33,6 % a dovoz o 28,8 procenta, oznámil v pátek Český statistický úřad. Meziměsíčně se v červnu snížil vývoz o 3,7 procenta a dovoz o 3,5 procenta. Obchodování ČR se státy Evropské unie skončilo přebytkem 17,7 miliardy korun, zatímco ke státům mimo EU vykazuje česká ekonomika schodek 16,8 miliardy korun.

Pozitivně se na výsledku bilance podepsal obchod se stroji a dopravními prostředky, který se zvýšil o 6,6 miliardy korun. Dařilo se i vývozcům spotřebního zboží, jehož export vzrostl o 0,9 miliardy Kč. O 1,2 miliardy se rovněž zvýšilo aktivum ČR v obchodu s osobními automobily.

Naopak nedařilo se obchodu s díly k výpočetní technice, který se po květnovém přebytku 0,1 miliardy korun propadl do pasiva 2,3 miliardy.

Za poslední rok se v porovnání s předcházejícími 12 měsíci zvýšil vývoz o 16,8 procenta a dovoz o 15,8 procenta. Celkové pasivum 63,7 miliardy Kč se o dvě miliardy snížilo. V květnu byl zahraniční obchod ve schodku 0,9 miliardy korun, zatímco loni činil schodek 3,4 miliardy. Letos v 1. pololetí se schodek meziročně snížil o 5,7 miliardy korun na 11,7 miliardy, když vývoz meziročně vzrostl o 21,6 procenta a dovoz o 20,2 procenta.

Statistici s novou metodikou

Statistický úřad poznamenal, že vstup do EU umožnil Česku začlenění do největší zóny volného obchodu na světě. Výsledky výrazně ovlivnil i způsob zjišťování dat ve statistice zahraničního obchodu, neboť statistici nyní zpracovávají údaje v rámci systému Intrastat.

Generální ředitelství cel získalo v červnu údaje od 94,3 procenta firem z celkem 19 514 podniků, které měly zpravodajskou povinnost. Údaje za společnosti, které údaje neposkytly, byly dopočteny.

Ekonomika posiluje

Z pohledu vývoje devizového trhu je podle ekonoma České spořitelny Miroslava Plojhara předběžný výsledek bilance pro korunu příznivou zprávou. "Příznivý vývoj obchodní bilance by však měl spolu s očekávaným zvyšováním úrokových sazeb centrální bankou vytvářet koruně podporu i v dalších měsících. Za celý letošní rok očekáváme pokles záporného salda pod 60 miliard," uvedl Plojhar s tím, že příznivá bilance stejně jako výsledky průmyslu naznačují akceleraci hospodářského růstu.

Naopak ekonom banky HVB Pavel Sobíšek si myslí, že vzhledem k pokračujícímu zlepšování směnných relací se bilance obchodu ve stálých cenách nadále velmi pravděpodobně zhoršuje. "Zahraniční obchod tedy prozatím nepřispívá ke zrychlování ekonomického růstu. Meziroční růst HDP pravděpodobně nepřekročil ve 2. čtvrtletí hranici 3.5%," dodal Sobíšek. Údaje podle něj ale nicméně potvrzují, že ekonomická aktivita roste, takže při úvahách ČNB o zvyšování úrokových sazeb odpadá obava, že by takový směr ekonomiku zadusil.

Reklama

Výběr článků

Načítám