Hlavní obsah

České ženy vydělávají stále o pětinu méně než muži

Právo, Jan Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku přetrvává nerovné odměňování mužů a žen. Ty si v průměru vydělají o 22 procent méně, než kolik za stejnou práci berou muži. Při průměrném hrubém měsíčním platu ve druhém letošním čtvrtletí 31 851 korun tak ženy berou o více než 7000 korun méně. Hůře jsou na tom v Evropské unii už jen ženy v Estonsku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V Česku měla na příjmovou nerovnost upozornit i čtvrteční mezinárodní konference Rovné odměňování: věc nás všech, či publikace Životní příběhy jako zrcadlo nerovnosti, kterou vydalo hnutí Nesehnutí. V pátek má na problém nerovnosti upozornit Den za rovné příjmy, který letos připadá právě na 12. října.

„Pro lepší představu, o dvaadvacet procent nižší výplata znamená, že žena během kalendářního roku dostane výplatu jen za 9,5 měsíce a od 12. října tak prakticky pracuje zadarmo,“ vysvětlila Lucie Čechovská z hnutí Nesehnutí.

Různé podniky v Brně, Praze, ale i v dalších městech poskytnou ženám v pátek slevu 22 procent. „Symbolicky tak poukážou na nerovnost ve společnosti a umožní ženám zažít, jaké by to bylo, kdyby měly stejnou kupní sílu jako muži,” sdělila další z organizátorek akce, Kristýna Pešáková ze stejného hnutí.

Péčí o domácnost stráví týdně 22 hodin

Letošní podtitul Dne za rovné příjmy zní Rodičovství je také práce. Týdně ženy stráví neplacenou prací v domácnosti a péčí o děti v průměru 22 hodin, zatímco muži necelých 8 hodin.

„Letos proto chceme upozornit i na to, že ženy vedle své placené práce mnohem častěji než muži pečují o děti a starší lidi v rodině. Z toho důvodu častěji přistupují na částečné úvazky, úvazky na dobu určitou nebo vykonávají méně kvalifikované a hůře placené práce. Rovněž v zaměstnání, jako je zdravotnictví, školství či sociální služby, jsou typické nízké mzdy, i když jsou tyto činnosti pro společnost nezastupitelné,” vysvětlila Čechovská.

Je to problém?

Jak ve čtvrtek zaznělo na mezinárodní konferenci Výzkumu veřejného mínění, který se zaměřoval na názory veřejnosti na nerovné odměňování žen a mužů a na osobní zkušenosti se znevýhodněním, česká společnost (80 procent žen a 56 procent mužů) považuje nerovné odměňování žen a mužů za vážný problém.

„Podle veřejnosti je očekávaná a realizovaná pečovatelská role žen, především péče o děti, jednou z největších příčin nerovného odměňování. Myslí si to 86 procent dotázaných,” komentovala na konferenci Marta Vohlídalová ze Sociologického ústavu AV ČR.

Reklama

Související články

Mladí se bez finanční podpory rodiny neobejdou

Začínat samostatný život bez pomoci rodičů je pro řadu mladých Čechů a Češek stále těžší. Největší problém je zajištění vlastního bydlení. Nájmy jsou vysoké...

Výběr článků

Načítám