Hlavní obsah

České ovoce se neurodilo. Dovoz zvýší ceny

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ovocnáři, a tím ani spotřebitelé nebudou mít na letošní rok dobré vzpomínky. Meruňky a třešně všem vyvolaly chmury na čele a podzimní úroda jablek a hrušek je nezažene. Obchody tedy ovládl podstatně dražší dovoz.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Švestky, to je jediné ovoce, jehož produkce se letos dostane na průměr. Všech dalších druhů ovoce sklidí letos sadaři méně, než jsou průměrné hodnoty z posledních let. V některých případech je propad sklizně více než poloviční.

Jediné ovoce, kde sklizeň překročí meze průměru, jsou švestky
Martin Ludvík, ovocnář

„S mizernou sklizní meruněk jsme v odhadech pro letošní rok počítali, rozkvetly příliš brzy, už v březnu, a mrazy zničily podstatnou část úrody,“ řekl Právu předseda Ovocnářské unie České republiky Martin Ludvík. Nakonec jich byla proti průměru jen třetina.

Jaro navíc zdecimovalo i třešně. „Tam byl po dalších jarních mrazech předpoklad poloviční úrody. Skutečnost ale byla horší,“ řekl Ludvík.

„Dvacet až pětadvacet procent třešní při jarních deštích popraskalo a pak je napadla hniloba,“ dodal ovocnář Ludvík další zkázu, která zničila sady.

Růst cen v Česku zrychluje, ovoce je o čtvrtinu dražší než před rokem

Ekonomika

Červnová prognóza Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) předpovídá pro letošní rok sklizeň 11 232 tun jablek. Za číslem se skrývá 88 procent průměrné sklizně.

Kvalita kolísavá

„Sadaři zatím sbírají první letní jablka. Hlavní část sklizně vypukne kolem desátého září odrůdou Gala. V tuto chvíli můžeme říci, že červnová prognóza platí, sklizeň by měla být v tomto objemu,“ potvrdil předpoklad ústavu Ludvík. Pokud jde o hrušky, očekává úrodu na solidních 94 procentech průměru, k zákazníkům či do chladíren zamíří kolem 6400 tun hrušek.

Jediné ovoce, kde sklizeň překročí meze průměru, jsou podle něj švestky. Očekáváno je 105 procent průměru, přeměněno do čísel necelých 8400 tun, je však menší sklizeň, než měli ovocnáři vloni.

Království mučenky nadchne nejen milovníky ovoce

Cestování

„Mezi jednotlivými ovocnářskými oblastmi a regiony mohou být čísla poněkud odlišná. Jako celek ale bude sklizeň ovoce podle zmíněných údajů. Je ale také nutné zmínit, že další věcí je kvalita plodů. Několik krupobití leckde úrodu poznamenalo natolik, že se hodí jen k průmyslovému zpracování. Jinde zase mrazy plody zdeformovaly, to je ale pouze estetická vada,“ připomněl Ludvík.

Ovocnáři připomínají, že domácí produkce ovoce není rozhodující pro zásobování obyvatel. U některých druhů je polovina až dvě třetiny tuzemské spotřeby odkázaná na dovoz.

„V případě meruněk a broskví je osmdesát až devadesát procent ovoce ze zahraničí. Proto i cena na trhu je z nemalé části závislá na tom, kolik se urodí v zahraničí,“ řekl Ludvík. Značná část ovoce v našich obchodech podle něj vyrostla v polských a italských sadech.

Reklama

Výběr článků

Načítám