Hlavní obsah

Růst cen v Česku zrychluje, ovoce je o čtvrtinu dražší než před rokem

• Aktualizováno
Novinky, bož

Zdražování v Česku v červenci ještě více zrychlilo. Meziročně spotřebitelské ceny vzrostly o 3,4 procenta, což bylo o 0,1 procentního bodu více než v červnu. Vyplývá to z dat o inflaci, jež ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad. Oproti předchozímu měsíci ceny stouply o 0,4 procenta. Ovoce zdražilo meziročně dokonce o 23 procent, paradoxně brambory jsou nejlevnější od listopadu 2018.

Foto: Novinky

Inflace v Česku

Článek

Ceny zboží vzrostly meziročně o 3,7 procenta, ceny služeb o 3,0 procenta.

„Tento vývoj byl ovlivněn oboustrannými cenovými pohyby v několika oddílech spotřebního koše. Například v oddíle alkoholické nápoje, tabák vzrostly oproti loňsku ceny tabákových výrobků o téměř 14 procent a naopak v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje meziročně klesly ceny brambor o zhruba 13 procent,“ uvedla Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Ceny brambor ve srovnání s červnem klesly o 28 procent na 16,04 koruny za kilo. To je vůbec nejnižší hodnota od listopadu 2018. Ceny ovoce se meziměsíčně snížily o 6 procent, vepřového masa o 3,3 procenta a cukru o 10,1 procenta.

Pivo, víno, maso, ovoce. Zdražování v Česku nabírá na rychlosti

Ekonomika

Naopak dovolené meziměsíčně zdražily o 23,2 procenta a pohonné hmoty o 4,4 procenta.

Brambory zlevnily i meziročně, a sice o 13,3 procenta. Naopak vepřové bylo v červenci meziročně dražší o pět procent. Cena lihovin vzrostla oproti červenci 2019 o 10,6 procenta, tabákových výrobků o 13,8 procenta, mouky o 6,8 procenta a ovoce o 22,8 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám