Hlavní obsah

Česká ekonomika se rekordně propadá

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

České hospodářství si během druhého čtvrtletí letošního roku pohoršilo. Hrubý domácí produkt Česka poklesl oproti loňsku o 4,9 procenta, jedná se o doposud nejhorší výsledek ekonomiky. Vyplývá to z předběžných údajů Českého statistického úřadu. Výsledek je tak horší než očekávání analytiků.

Foto: Louafi Larbi, Reuters

Článek

„Českou ekonomiku táhl dolů průmysl zaměřený primárně na export. To samo o sobě není žádným překvapením vzhledem k návalu nepříznivých dat, která z ekonomiky neustále přicházela,“ komentoval analytik ČSOB Petr Dufek. 

Již v období od ledna do března tuzemské hospodářství pokleslo oproti loňsku o 3,4 procenta.

Příznivý není ani výhled na celý letošní rok. Podle odhadů ministerstva financí čeká českou ekonomiku nejhorší rok v novodobé historii, předpokládaný pokles by měl podle úřadu činit 4,3 procenta.

O něco málo příznivější je odhad České národní banky, která počítá s poklesem o 3,8 procenta.

Možná naděje na zlepšení

Statistici mimo jiné uvedli, že ve čtvrtletních srovnáních si ekonomika mírně polepšila. Proti prvnímu čtvrtletí HDP vzrostlo o 0,3 procenta. Stejný výsledek ve čtvrtek vykázalo Německo či Francie.

„I přes horší meziroční propad se světlo na konci tunelu opět rozsvěcuje. HDP v Německu ve druhém čtvrtletí přinesl pozitivní překvapení. I česká data vykazují určité zlepšení. Po dvou čtvrtletích objevuje růst ve výši 0,3 %, což je pozitivním překvapením. Z technického hlediska bychom tak měli recesi za sebou,“ uvedl analytik společnosti Citco Jiří Šimek.

Srovnání po sobě jdoucích údajů je důležité například pro definování recese. Jelikož české HDP vykázalo na konci loňského roku a zároveň na začátku letošního roku mezikvartální pokles, splnilo tudíž technicky definici recese.

Nyní by však měl být obávané recesi konec, protože podle pátečních údajů ekonomika vykázala drobný mezičtvrtletní růst. Jenže jde o předběžná data, proto hrozí, že při upřesnění údajů se ukáže, že ke "zlepšení" stavu ekonomiky nedošlo či došlo k většímu zlepšení.

Reklama

Výběr článků

Načítám