Hlavní obsah

Česká ekonomika poroste o 3,2 procenta, odhaduje EK

Bohumír Žídek, Novinky, Bohumír Žídek
Aktualizováno

Česká ekonomika letos poroste o 3,2 procenta. Na předpandemickou úroveň se tak dostane až v průběhu roku 2022. Vyplývá to ze zimního výhledu Evropské komise (EK) zveřejněného ve čtvrtek.

Foto: Novinky

Roční vývoj HDP

Článek

EK předpokládá, že hrubý domácí produkt (HDP) Česka vzroste v roce 2022 o 5 procent.

Spotřebitelské ceny v Česku podle EK letos porostou o 2,5 procenta, v roce 2022 pak komise očekává zpomalení české inflace na 2,2 procenta.

V loňském roce se podle ČSÚ tuzemská ekonomika propadla o 5,6 procenta. Jde o nejhlubší propad od vzniku samostatného Česka v roce 1993.

Česká ekonomika se loni propadla nejvíce v historii

Ekonomika

Na celoročním propadu se projevil pokles zahraniční poptávky v prvním pololetí, dále pokles spotřeby domácností a investičních výdajů.

Výraznou roli hrál negativní vývoj odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství. Růst zaznamenaly výdaje vládních institucí.

Pro srovnání, německá ekonomika loni poklesla o pět procent, francouzská o 8,3 procenta, zatímco HDP Švédska zaznamenal pokles jen o 2,8 procenta.

Německo podle EK letos poroste o 3,2 procenta a v roce 2022 o 3,1 procenta. Francie by po hlubokém propadu měla svižně růst, aby se v roce 2022 vrátila na předpandemickou úroveň. Letos podle EK bude růst o 5,5 procenta a v roce 2022 o 4,4 procenta. Švédský HDP se letos zvýší o 2,7 procenta a v roce 2022 přidá další 4 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám