Hlavní obsah

Švédská ekonomika loni klesla méně než jiné země EU

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédská ekonomika loni kvůli pandemii klesla o 2,8 procenta. Vyplývá to z předběžných dat, jež v pondělí zveřejnil švédský statistický úřad. Země si v tomto ohledu vedla lépe než jiné evropské státy. Na rozdíl od nich při loňské jarní vlně pandemie nesahala k restriktivním opatřením, ale vydávala především doporučení.

Článek

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa loni klesl o pět procent, zatímco španělská ekonomika zaznamenala propad o rekordních 11 procent a francouzská o 8,3 procenta. Stejný pokles jako Švédsko, tedy o 2,8 procenta, loni vykázalo polské hospodářství.

V případě české ekonomiky data za poslední čtvrtletí dosud chybí. Ve třetím čtvrtletí se HDP Česka propadl meziročně o pět procent. Evropská komise (EK) v listopadu predikovala propad za celý rok o 6,9 procenta.

Švédsko chce probudit ekonomiku injekcí 270 miliard

Ekonomika

Ve čtvrtém čtvrtletí růst švédské ekonomiky zpomalil. Hospodářství se ale navzdory zostřeným pandemickým opatřením nadále zotavuje. HDP se v porovnání s předchozími třemi měsíci zvýšil o půl procenta.

Například ve Francii ekonomika za poslední tři měsíce loňského roku klesla o 1,3 procenta, v Německu naopak o 0,1 procenta vzrostla.

Ve druhém čtvrtletí švédská ekonomika klesla v porovnání s předchozím kvartálem o bezprecedentních osm procent navzdory tomu, že země na rozdíl od jiných států nezavedla přísnou uzávěru. Ve třetím čtvrtletí ekonomika vykázala růst o 4,9 procenta. I přes ostřejší opatření během podzimu růst hospodářství pouze zpomalil.

Švédská vláda má v plánu do ekonomiky nalít 105 miliard švédských korun (272,25 miliardy českých korun). Ve snaze stimulovat ekonomiku po koronavirovém propadu koalice sociálních demokratů a zelených sáhla k navýšení výdajů i k daňovým úlevám.

Reklama

Související články

Švédská ekonomika ve čtvrtletí rostla

Švédsko v pátek překvapilo informací, že jeho ekonomika v prvním čtvrtletí rostla. A to o 0,4 procenta meziročně a o 0,1 procenta mezičtvrtletně. Vyplývá to...

Výběr článků

Načítám