Hlavní obsah

Česká ekonomika se loni propadla nejvíce v historii

Bohumír Žídek, Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tuzemská ekonomika se v loňském roce propadla nejvíce v historii samostatného Česka, jež vzniklo v roce 1993. Hrubý domácí produkt (HDP) se propadl o 5,6 procenta. V posledních třech měsících HDP klesl meziročně o 5 procent. Mezičtvrtletně vzrostl o 0,3 procenta.

Článek

Na celoročním propadu se projevil propad zahraniční poptávky v prvním pololetí, dále pokles spotřeby domácností a investičních vývojů.

Výraznou roli hrál negativní vývoj odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství. Růst zaznamenaly výdaje vládních institucí.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Hrubý domácí produkt ČR

Pro srovnání, německá ekonomika loni poklesla o pět procent, španělská ekonomika o 11 procent, francouzská o 8,3 procenta, zatímco HDP Švédska a Polska shodně zaznamenaly pokles jen o 2,8 procenta.

Švédská ekonomika loni klesla méně než jiné země EU

Ekonomika

Rokem 2020 však zlé časy nekončí. „Bohužel se oproti původním předpokladům pokles ekonomiky propisuje i do roku 2021. Startovací pozici pro letošní rok tak nemáme nejlepší, ale snad bude tento kvartál poslední s negativním vývojem HDP,” konstatovala ekonomka Jana Mücková ze skupiny LOGeco.

„Jsme v recesi a rok 2020 budeme dohánět minimálně ještě celý letošek. Přesto všechno se nezaměstnanost stále drží na rozumných hodnotách a díky tomu by mohl být návrat rychlejší než v jiných evropských zemích,” dodala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám