Hlavní obsah

Češi loni prosázeli 393 miliard korun. Velkou část naházeli do automatů

Novinky, ČTK, bož

Lidé v Česku v loňském roce prosázeli 393,1 miliardy korun. To je meziročně o procento více. Objem vyplacených výher potom vzrostl o 2,1 procenta na 218,2 miliardy korun. Hrubé příjmy sázkových firem meziročně klesly o desetinu na 32,7 miliardy korun. Vyplývá to z údajů Generálního finančního ředitelství.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ilustrační foto

Článek

Více než 70 procent sázek šlo na takzvanou technickou hru. Do ní patří zejména výherní automaty. Loni se na nich v Česku prosázelo 277,1 miliardy korun, meziročně o 4,5 procenta více.

Výrazný je přesun hráčů z heren na internet. Zatímco podíl peněz vsazených na internetu v roce 2019 činil 25,9 procenta, loni už to bylo 51,7 procenta.

Počet hracích automatů podle aktuálních údajů ministerstva financí v Česku od roku 2017 klesl o 62 procent na současných 20 269. Počet heren se ve stejném období snížil o 80 procent na 702.

Heren ubývá, hazardu na webu je víc

Domácí

Na druhém místě byly kurzové sázky, které loni tvořily 21,4 procenta všech sázek. Jejich objem meziročně klesl o 1,1 procenta na 84,1 miliardy korun. V kamenných pobočkách se snížil o 28 procent na 4,7 miliardy, na internetu stoupl o 1,2 procenta na 79,4 miliardy korun.

Objem sázek v loteriích, jako je například Sportka nebo stírací losy, loni meziročně vzrostl o pět procent na 17,4 miliardy korun. Jejich podíl na celkových sázkách se mírně zvýšil na 4,4 procenta.

Ve Sportce padl na Velký pátek Superjackpot, výherce získal 87 milionů

Domácí

Následovala živá hra, kam spadají například ruleta, kostky nebo poker. Na tuto kategorii připadalo 3,7 procenta všech sázek, meziročně o dva procentní body méně. Objem se meziročně snížil o 35 procent na 14,5 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Heren ubývá, hazardu na webu je víc

Počet heren a hracích automatů za poslední čtyři roky výrazně klesl, vyplynulo z analýzy ministerstva financí. Podle resortu zejména díky regulaci ubyly čtyři...

Výběr článků

Načítám