Hlavní obsah

Heren ubývá, hazardu na webu je víc

Právo, Martin Procházka

Počet heren a hracích automatů za poslední čtyři roky výrazně klesl, vyplynulo z analýzy ministerstva financí. Podle resortu zejména díky regulaci ubyly čtyři pětiny heren a téměř dvě třetiny automatů. Mnohé herny se však přeměnily na kasina a hazard sílí i na internetu.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Nastavením jasných pravidel se nám podařilo nejen zkrotit přebujelý hazard, ale především lépe ochránit občany a jejich rodiny před destruktivními následky závislosti na hazardním hraní,“ řekla ke zjištěním ministryně Alena Schillerová (za ANO).

Podle resortu klesl od roku 2017 počet hracích automatů o 62 procent z 53 554 na současných 20 269. Ještě více se za stejné období snížil počet heren, tedy provozoven technické hry, a to o 80 procent ze 4329 na 702 provozoven.

Schillerová vychválila, že z ulic zmizely temné herny, nahradily je kavárny, kadeřnictví nebo provozy pro děti.

Tak zcela bez obláčků to ale není. Předseda spolku Občané proti hazardu Martin Svoboda upozornil, že v Česku je poprvé za dobu monitorování vývoje regulace hazardu více kasin než heren.

Hosty uvítají i kluby, diskotéky nebo herny

Koronavirus

Podle něj je to tím, že mnoho heren, kterým hrozila v rámci zvyšování prahu dostupnosti likvidace, se přeměnilo na kasina. „Podnik se ve své úrovni provozování v takovém případě příliš nezměnil, podmínku provozování živých her ošvindloval umístěním tzv. kol štěstí a jako takové kvazi kasino mohl fungovat dál,“ řekl Právu Svoboda.

Nejvýznamnějším aktuálním trendem v oblasti hazardního hraní je podle ministerstva přesun do internetového prostředí, kde se do nabytí účinnosti zákona o hazardních hrách v roce 2017 odehrávalo asi jen deset procent objemu her. V roce 2020 už byl tento poměr téměř vyrovnaný, když internetové provozování hazardního hraní činilo zhruba 45 procent.

Nejvýraznější přesun na internet nastal u kurzových sázek, kde se podíl internetu na daňovém inkasu v posledních osmi letech navýšil o více než 40 procentních bodů na úroveň 91 procent.

Radní Marvanová čelí za své výroky žalobě kasina

Domácí

Významný nárůst podílu internetového hraní je zřejmý také u technických her, a to z 16 na 40 procent celkového objemu. Klíčovou roli v tomto vývoji za poslední rok sehrála také pandemická situace, která dlouhodobý trend ještě urych­lila.

Loni se také konečně spustil Rejstřík vyloučených osob z hraní hazardních her, v němž jsou uvedeni například lidé, kteří pobírají dávky pomoci v hmotné nouzi nebo jsou v úpadku. V současnosti je v něm zapsáno asi 206 tisíc lidí, z toho téměř 900 na vlastní žádost. „Provozovatelé hazardních her jsou povinni ověřovat, zda je daná osoba zapsána v rejstříku vyloučených osob. Pokud ano, nesmí ji provozovatel vpustit dovnitř ani umožnit zřídit uživatelské konto,“ připomněla ministryně.

Těmto lidem je hazard zapovězen, nesmí si zřídit ani uživatelské konto. Platí to pro kasina, herny i internetové hry. „Díky rejstříku tak už nedochází k situacím, kdy peníze vyplácené na dávkách v hmotné nouzi končily naházené v automatech,“ podotkla Schillerová.

Babišova vláda schválila rozpočet s obřím schodkem 390 miliard

Ekonomika

Podle Svobody ale stát tento nástroj nepropaguje a většina hráčů o možnosti ani neví. „Hazard a jeho provozování jsou navíc odjakživa spojeny s všemožným obcházením zákona a pravidel a děje se to i zde, kdy často hráči používají více hráčských karet, cizí karty a podobně,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám