Hlavní obsah

Hazardní lobby sílí, automaty se tlačí zpět do měst, varuje spolek

Aktivity hazardních lobbistů jsou nejsilnější za posledních 12 let, zvyšují se i tlaky na politiky a radní, kteří mají hazard ve své gesci, řekl deníku Právo předseda spolku Občané proti hazardu Martin Svoboda. Extrémní zvýšení daní pro loterie, které patří k nejméně problematickému segmentu hazardu, však podle něj není dobrá cesta.

Foto: Celní správa

Ilustrační foto

Článek

V pandemii se řeší životy, zdraví, ekonomické problémy. Proměnila nějak i společensky palčivou problematiku hazardu?

Rozhodně ano. Za 12 let, po která se tomuto tématu s kolegy v organizaci Občané proti hazardu věnujeme, pociťujeme jednu z nejsilnějších aktivit hazardních lobbistů a jejich spřízněných politiků. Existuje obrovská a dosti systematická snaha o zrušení již přijatých zákazových či regulačních vyhlášek, často za pomoci nátlaku na radní, kteří mají hazard ve své gesci.

Znovuotevření automatovému byznysu nedávno prosadili v Kladně

Můžete být konkrétní?

Nejlepším příkladem je aktuální dění okolo pražské vyhlášky, která byla přijata koncem minulého roku k velké nelibosti hazardního byznysu. Radní Hana Marvanová teď kvůli ní čelí žalobě ze strany provozovatele „kasin“ Happy Day, kde po ní žalující strana požaduje kromě omluvy také půl milionu korun jako peněžité plnění.

Radní Marvanová čelí za své výroky žalobě kasina

Domácí

O co v tomto sporu jde?

Provozovatel Happy Day ji žaluje za výroky, které pronesla na zastupitelstvu hlavního města Prahy v rámci přijímání vyhlášky. Je to celé velmi absurdní, protože podniky typu Happy Day jsou právě těmi, kvůli nimž bylo potřeba přijmout přísnější vyhlášku, jelikož nejsou opravdovými kasiny, jaká bychom si v Praze představovali.

Jsou to spíše převlečené herny plné automatů, kde se nachází pro splnění zákonných podmínek několik zaprášených a často nikdy nehraných „živých her“. Většina takto pro formu postavených „živých her“ jsou přitom takzvaná kola štěstí. Což je obcházení smyslu zákona. V zákoně je zároveň uvedeno, že v provozovně typu kasino má převažovat živá hra.

Stále více seniorů propadá hazardu na internetu, napomáhá tomu i covid

Domácí

To se o podniku, kde je mnoho desítek automatů na pár živých her, opravdu říct nedá. Žaloba na ochranu dobrého jména je v případě provozovatele takových pseudokasin roztomilý protimluv. Zvláště pak v případě subjektu, který v nedávné minulosti musel stát donutit k placení daní zátahem na provozovny a zabavením majetku.

To se týkalo jak této konkrétní provozovny, tak provozů v jiných městech. Nezajímavý není ani další spor, v němž Celní správa dochází k podobným zjištěním ohledně kvality provozování a dodržování předpisů ze strany Happy Day „kasin“, jako jsou ta, za která je radní Marvanová žalována. Bude to zajímavý soud.

Kasina jen s živou hrou. Automaty budou v Praze od ledna zakázané

Ekonomika

Říkáte, že se to netýká jen Prahy…

Je toho více. 10. května proběhne v Mělníku zastupitelstvo, kde bude navržen zákaz hazardu na území města. Starosta města Ctirad Mikeš (Mé město) zároveň přislíbil, že pokud nebude zákaz schválen na zastupitelstvu, vyhlásí zde v této věci referendum k parlamentním volbám.

Samozřejmě i zde sledujeme velké tlaky na politiky a v minulých dnech proběhlo jednání s provozovateli hazardu za zavřenými dveřmi. Další zaznamenáníhodný vývoj je možné pozorovat v Ústí nad Labem, kde je také připraven materiál k zákazu hazardních automatů na území města. Ústí čeká na regulaci tohoto škodlivého podnikání už strašně dlouho, věřím, že se to tentokrát podaří.

Ve městech, kde uzavřeli herny, klesl počet problémových dlužníků

Ekonomika

Také je potřeba zmínit Kladno. Kladenský primátor Milan Volf (Volba pro Kladno) nedávno dosti násilně a za využití nepravdivě interpretovaných zjištění z Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti protlačil natěsno znovuotevření Kladna automatovému byznysu. Schválená vyhláška je navíc koncipována tak, že neumožňuje městu nepovolit provozování komukoli dalšímu, kdo si o to požádá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Martin Svoboda ze sdružení Občané proti hazardu.

Vzhledem k tomu, že se to zde mnoha lidem i politikům nelíbí, vznikl v minulých týdnech petiční výbor a iniciativa Kladno bez hazardu, která sbírá podpisy s cílem vyvolat referendum k parlamentním volbám. Sběr podpisů a podobné aktivity jsou aktuálně silně komplikovány covidem, ale věřím, že se dobrá věc podaří.

Mluvil jste o systematické snaze provozovatelů a jejich lobby, směřující k narušení či zrušení regulace hazardu ve městech. Můžete to více konkretizovat?

Projevuje se to tlakem na politiky. Na projednávání vyhlášek pravidelně chodí promluvit stále stejní lidé, jejichž úkolem je ovlivnit mínění zastupitelů směrem k větší benevolenci k provozování hazardu. Na jejich motivaci se ptejte jich samých. Snahy o změny však nejsou pouze ve městech.

V minulých měsících se například ve Sněmovně objevila téměř úspěšná snaha o zásadní změnu podmínek pro dálkovou identifikaci a registraci klientů. Tedy aby v tomto byly herní společnosti v podobné pozici, jakou mají například banky.

Vyšší daň z hazardu míří na kurzové sázky

Ekonomika

V praxi by to znamenalo, že by klient už nemusel fyzicky přijít na pobočku ukázat občanský průkaz pro dokončení registrace, mohl by vše zasílat naskenované dálkově (občanský průkaz, výpisy z účtů apod.), což by vytvářelo prostor pro obcházení registru hráčů, hraní nezletilých a podobně. Málem to prošlo. Naštěstí se tomu podařilo ve třetím čtení zabránit.

Loni jste se také zabýval daňovými sazbami v hazardu. Vymezoval jste se vůči vyššímu zdanění loterií. Co by se podle vás mělo změnit?

Aktuální nastavení daňových sazeb, jak bylo proti názorům odborníků a proti dlouhodobé snaze umenšovat škodlivé dopady před rokem ve Sněmovně schváleno, není dobré a mělo by se časem změnit. Předpokládám, že se tím bude zabývat příští Sněmovna.

Ve shodě s řadou odborníků na závislosti musím jen zopakovat, že extrémně zvýšená daň nejméně problematickému segmentu loterií jako Sportka, losy apod., kdy jsou na stejné 35procentní úrovni zdanění jako automaty, není dobrá cesta.

Praha je zaplavená falešnými kasiny

Domácí

Navrhovali jsme modely, kdy by se naopak o dvě až tři procenta zvýšila daň společensky nebezpečnému automatovému byznysu a sazby na loterie a kurzové sázení by zůstaly o řád níže, jak je to obvyklé jinde v Evropě.

Reklama

Výběr článků

Načítám