Hlavní obsah

Ceny ropy po zprávě o zásobách v USA stouply nejvýše od března

Londýn
Aktualizováno

Ceny ropy ve čtvrtek rostou a dostaly se až na nejvyšší úroveň od března. Reagují tak na nejnovější zprávu o stavu zásob v USA, snížení těžby některými předními producenty a oživení poptávky díky zmírnění omezení pohybu některými vládami.

Foto: Angus Mordant, Reuters

Těžba ropy v Texasu

Článek

Kolem 17:30 SELČ cena severomořské ropy Brent stoupla o 0,6 procenta na 35,98 dolaru za barel. Centa americké lehké ropy WTI se zvýšila o 0,2 procenta na 33,55 dolaru za barel.

Ceny ropy v letošním roce klesají. Cena severomořské ropy Brent se v dubnu snížila až na nejnižší úroveň za 21 let kvůli kolapsu poptávky. Spotřeba pohonných hmot se však opět začíná zvyšovat a objevuje se stále více signálů, že se daří řešit nadbytečné dodávky na trh. Cena ropy Brent se tak ze svého minima již více než zdvojnásobila.

Nižší zásoby, nárůst poptávky

Nejnovější zpráva ukázala, že zásoby ropy ve Spojených státech se v uplynulém týdnu snížily o pět milionů barelů. Analytici naopak čekali jejich růst.

Další pozitivní zprávou pro spotřebu pohonných hmot bylo čtvrteční oznámení, že britské aerolinky easyJet plánují obnovit od 15. června některé lety. To naznačuje, že se zvýší poptávka po leteckém palivu.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci v čele s Ruskem se dohodli, že sníží od 1. května těžbu o rekordních 9,7 milionu barelů denně. Podle společností, které sledují nákup a prodej ropy, tento měsíc skupina známá jako OPEC již snížila vývoz ropy o zhruba šest milionů barelů denně. To naznačuje, že země hned od počátku plní své závazky, napsala agentura Reuters.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):
BURZATYPKONTRAKTAKTUÁLNÍ CENAPŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn - ICEBrentčervenec35,9835,75
New York - NYMEXWTIčervenec33,5533,49

Reklama

Výběr článků

Načítám