Hlavní obsah

Ceny ropy jsou nejnižší za více než dvacet let

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ceny ropy se dále propadají. V průběhu pondělního obchodování v Asii se americká lehká ropa propadla o 21 procent na 14,47 dolaru za barel. To je nejnižší úroveň od roku 1999. Později část ztrát smazala a dostala se na 15,30 dolaru za barel. Severomořská ropa Brent ztratila 1,1 procenta na 27,78 dolaru za barel.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj ceny ropy WTI

Článek

Globální poptávku po ropě zasáhla pandemie nemoci covid-19 a s ní související omezování dopravy a cestování. Nově ceny ropy tlačí dolů obavy, že trh bude zaplaven nevyužitou ropou, kterou nebude kde skladovat, uvedl server listu Financial Times.

Přední producenti ropy sdružení ve skupině OPEC se přitom domluvili na koordinovaném snížení těžby, které by mělo tlak na snižování ceny zmírnit. Na základě dohody by globální těžba ropy měla klesnout zhruba o desetinu.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj cen ropy Brent

Tomu však předcházela cenová válka lídra Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) Saúdské Arábie s Ruskem, které je hlavním představitelem partnerů, již se k dohodám o snižování těžby ropy připojují. Saúdská Arábie v tomto období trh naopak zaplavovala ropou, čímž zvyšovala tlak na snižování ceny komodity.

Reklama

Související témata:

Související články

Benzin ani po omezení těžby ropy nezdraží

Motoristé se mohou v nejbližších týdnech těšit na další pokles cen pohonných hmot u čerpacích stanic. Benzin i nafta zlevní o dalších až 50 haléřů na litr...

Výběr článků

Načítám