Hlavní obsah

Ceny olivového oleje na historických maximech. Na pultech může zdražit až dvojnásobně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velkoobchodní ceny olivového oleje jsou na historických maximech, proti loňsku jsou více než dvojnásobné. Způsobila to hlavně špatná úroda kvůli suchu ve Španělsku a dalších zemích EU, odkud pochází dvě třetiny celosvětové produkce. Lze očekávat, že růst cen se projeví i na pultech obchodů poté, co se prodají zásoby z loňské úrody, sdělil analytik XTB Jiří Tyleček. V ČR se nyní prodává litr olivového oleje za zhruba 250 korun, příští rok by podle Tylečka mohla být cena až dvojnásobná.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Podle analytika zatím maloobchodní řetězce na růst velkoobchodní ceny příliš nereagují. Litr olivového oleje se prodává na velkoobchodním trhu za zhruba osm eur, což je podle aktuálního kurzu zhruba 192 korun, uvedl. Na další vývoj cen v obchodech podle něj bude mít vliv i to, zda lidé upraví své nákupní preference, mohou kupovat například jiné druhy olejů. Tlak na ceny může také zmírnit lepší pěstitelská sezona v příštím roce.

Tyleček uvedl, že nedostatek srážek způsobil výrazně horší úrodu ve Španělsku, které je největším světovým producentem olivového oleje. Pochází z něj téměř 40 procent produkce. „Druhým největším producentem je Itálie, která byla letos taktéž postižena suchem. Jen o něco málo lepší situace je letos v Portugalsku a Řecku,“ doplnil.

Výnosy nejnižší za 30 let

Uvedl také, že španělští pěstitelé letos sklidili zhruba dvě pětiny produkce ve srovnání s loňskou sezonou, tedy asi 620 000 tun. Výnosy pěstitelů jsou nejnižší za posledních 30 let, řekl analytik. To podle něj vede k tomu, že rychle mizí zásoby a mohou se dostat na minimum ještě před začátkem sklizně v příštím roce.

Ceny oleje podle Tylečka ovlivňují i vyšší náklady zemědělců na hnojiva nebo vyšší úrokové sazby bank. „Jakékoliv investice jsou spjaty s vyššími náklady, přičemž nedostatek vody byl primárním hybatelem investic pěstitelů v letošním roce. Pokud by kvůli změnám klimatu bylo sucho v jižní Evropě častým jevem, tak nutné zavlažování by dále tlačilo na růst cen oliv a olivového oleje,“ uvedl. Dodal, že by to mohlo vést k přesunu pěstování oliv do severnějších oblastí.

Experti: pečivo kvůli pšenici nezdraží

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám