Hlavní obsah

Experti: pečivo kvůli pšenici nezdraží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cena pšenice na světových komoditních burzách minulý týden vzrostla v důsledku ruského ukončení dohody a hrozby blokování ukrajinských lodí s obilím. Pšenice na světových trzích vzrostla nejvíce od roku 2012. Přesto zdražení pečiva v Česku aktuálně nehrozí, shodli se experti z oboru oslovení Právem.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„V tuto chvíli se kontrakty pohybují v průměru na dobu tří měsíců, takže je jistý prostor pro uklidnění cen pšenice,“ řekl Právu Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů.

Podobně to vidí agrární analytik Petr Havel, který sice připouští, že dlouhodobý nárůst ceny pšenice by se na zdražení pečiva v Česku projevil, ale rozhodně by to nebylo tak citelné jako loni.

„Nyní byly ceny pšenice obecně velmi nízké, takže než se zvýšení promítne, tak se řekněme naředí,“ sdělil Právu Havel. „Burzovní ceny ještě nějakou dobu porostou, ale nemyslím si, že příliš výrazně,“ dodal.

Zlevnit může zelenina i pečivo

Ekonomika

Poklesla i cena domácí produkce pšenice a je jí nadbytek. V důsledku přesměrování ukrajinské produkce přes Česko a další země širšího regionu ji nyní pěstitelé prodávají o zhruba 45 procent levněji než loni v červenci. Ani tak odbyt často nenacházejí a mají problém se skladováním, neboť sýpky jsou plné.

„Zemědělci, kteří i za cenu nižších zisků v minulosti investovali do skladovacích kapacit, v současné době prodávají jen nezbytně nutné množství a zbytek nechávají na skladech. Pokud se naplní odhady, které předpokládají sklizeň kolem sedmi milionů tun, nebude kde uskladnit zhruba milion tun obilí,“ varoval mluvčí Zemědělského svazu Vladimír Pícha.

Kvůli omezení možnosti dopravovat obilí přes moře z Ukrajiny k tradičním odběratelům v severní Africe či na Blízkém východě lze předpokládat, že se dovoz ukrajinské pšenice do Evropy včetně Česka ještě zvýší. A to přesto, že Bulharsko, Rumunsko či Polsko dovoz obilí z Ukrajiny zakázaly.

Zatím ale cena pšenice na chicagské burze na přelomu minulého a tohoto týdne stoupla o zhruba 15 procent. Včera se zvýšila o další dvě procenta.

Čeští zemědělci prodávají pšenici za ceny o 45 procent nižší než loni

Ekonomika

Ceny brzdí konkurence

Výrazněji než aktuální vývoj na burze se však mohou v cenách pekárenských výrobků promítnout jiné vlivy. „Popravdě, my v tuto chvíli potřebujeme nízké ceny pšenice, aby kompenzovaly rychle rostoucí mzdové náklady a očekávané zvýšení cen energií,“ přiznal za pekaře Hlavatý.

Za chléb vydala rodina o 400 Kč více
Za celý loňský rok vzrostla průměrná cena běžného chleba o 48,6 procenta ze 33,71 na 44,32 koruny.
Celkově čtyřčlenná rodina utratila v roce 2022 za pečivo 1600 korun měsíčně, což bylo o 400 korun více než o rok dříve.
Letos se změny cen pečiva pohybují pouze v řádu jednotek procent.
Zdroj: Svaz pekařů a cukrářů ČR

„Pekařina je u nás suverénně a dlouhodobě z hlediska ceny pracovní síly nejpodseknutější. Ceny práce nejnižší ze všech potravinářských oborů, a pokud chceme udržet odbornost zaměstnanců, tak se musí pekaři dobře zaplatit. To znamená, že tlak na mzdové náklady je v pekařině vyšší než v jiných potravinářských oborech,“ dodal analytik Havel.

Zdražování chleba a dalšího pečiva ovšem podle něj bude brzdit vysoká konkurence na trhu. „Máme hodně pekáren a konkurence je hodně velká. Díky tomu nikdo nemůže jít s cenou příliš nahoru. Průmyslových pekáren je dost a malých je možná až příliš,“ podotkl Havel.

V obchodech zlevnilo máslo a pečivo, podražilo vepřové

Stalo se

Reklama

Výběr článků

Načítám