Hlavní obsah

Ceny oleje, cukru či chleba v Rusku vystřelily vzhůru. Vláda slibuje zásah

Právo, Novinky, mso, ave

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská vláda chce zastropovat ceny slunečnicového oleje a cukru, které podražily o 30 a 70 procent, uvedla agentura Interfax. Premiér Michail Mišustin označil výrazné zdražování v době snížených příjmů obyvatelstva za nepřípustné. Kromě cen oleje či cukru se v Rusku citelně zvedly i ceny chleba a mouky. Tisková agentura Australian Associated Press (AAP) upozornila, že by to mohlo mít dopad na vývoz obilovin z Ruska.

Foto: Profimedia.cz

Cukr je jedním z výrobků, které v Rusku prudce zdražily

Článek

„Apeluji na výrobce, obchodní řetězce i prodejny, aby přestali využívat lidi. Podnikneme konkrétní kroky, abychom zastropovali ceny produktů, které jsou pro obyvatele důležité,” uvedl Mišustin.

V Rusku spustili očkování obyvatel proti covidu. O Sputnik je zájem, výroba nestíhá

Koronavirus

Prudký nárůst cen u slunečnicového oleje, cukru, ale také chleba či mouky, kritizoval v posledních dnech i prezident Ruska Vladimir Putin. I s ním chce Mišustin celou záležitost probrat.

Příjmy ruských obyvatel v době koronavirové pandemie poklesly ve třetím čtvrtletí o 4,8 procenta. Ceny chleba a mouky se zvedly o 6 a 13 procent.

Situaci v zemi výrazněji monitoruje celý svět, upozornila AAP, protože Rusko patří k největším vývozcům obilovin, a ačkoli mělo letos velkou úrodu pšenice, na domácím trhu ceny výrobků z ní rostly.

Předčasný Silvestr: V Rusku vzplál sklad s pyrotechnikou

Koktejl

Ministerstvo zemědělství ve snaze zlevnit obilné výrobky navrhlo stanovit kvótu na vývoz obilí na 17,5 milionu tun. Tímto návrhem se vláda bude teprve zabývat.

Mišustin zatím neuvedl, jaká další opatření plánuje Rusko zavést. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dodal, že se Rusko vydá cestou regulace trhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám